Atestarea persoanelor juridice care realizează lucrări de regenerare şi întreţinere a seminţişurilor şi plantaţiilor, lucrări de îngrijire a arboretelor, precum şi atestarea persoanelor fizice şi juridice care efectuează proiectarea şi/sau execută lucrări de îmbunătăţiri funciare în domeniul silvic

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (11 evaluari, media: 4,27 din maxim posibil 5)
Încarc...

„Multe ne sunt cu putiinta dar nu toate ne sunt de folos”
O procedura afectata de formalismul si stereotipismul ce caracterizeaza in general birocratia romaneasca, insa evident rentabila pentru comisia de atestare care incaseaza 80%din sumele deloc nesemnificative percepute.
Atestarea persoanelor fizice – pentru executia unor lucrari de abecedar silvic – pentru categorii de personal tehnico-ingineresc.Fara acest atestat diploma de inginer sau tehnician silvic nu inseamna nimic si nu iti da dreptul sa profesezi.
Pana la aparitia acestei reglementari lucrarile de proiectare in silvicultura erau realizate de tehnicieni si ingineri de multe ori din primele zile de angajare.In prezent se impune sa fie realizate doar de ingineri cu minim 5 ani de experienta.Nejustificat.
Pana la aparitia acestei reglementari lucrarile silvice s-au executat de padurari, tehnicieni ,ingineri inca din primele zile de angajare. In prezent se impune efectuarea lucrarilor doar de personal cu minim 5 ani experienta.
Consideram ca atestarea persoanelor fizice nu este necesara selectia acestora trebuind sa se faca in scoala..
Atestarea persoanelor juridice impune ca firma sa aiba doua persoane fizice atestate in baza prezentului ordin, angajate cu contract pe perioada nedeterminata pe toata durata de valabilitate a atestatului.In cele mai multe din cazuri lucrarile sunt sezoniere iar prin achizitia pe baza de licitatie a lucrarilor nu se poate asigura continuitate pe perioada celor 5 ani si deci nu se poate impune firmelor sa sustina doua persoane. Sunt cazuri in care este nevoie de mai multi specialisti si sunt cazuri in care unul este suficient.
Pentru atestarea persoanelor juridice se solicita o dotare minimala cu utilaje, insa cele mai multe din lucrarile silvice se executa manual din cauza conditiilor dificile din teren de teren. In zonele de deal si munte se lucreaza aproape exclusiv manual.
Aplicarea acestor reglementari s-a facut discriminatoriu personalul Regiei Nationale a Padurilor nefiind atestat in conditiile in care proiecteaza si executa lucrari silvice, in timp ce operatorilor economici aceeasi institutie le impune prin fisa de date a achizitiilor de lucrari prezentarea atestatului.
Consideram ca intreaga procedura de atestare este pe deplin inutila si abuziva.
Asa cum lucrurile au functionat simplu si firesc pana la aparitia cestor reglementari cred ca ar putea sa functioneze si in viitor.
In toate licitatiile organizate de Romsilva pentru acest tip de lucrari s-au solicitat pe langa acest atestat aceleasi documente prezentate comisiei de atestare (diploma de studii, experienta similara, dotare cu utilaje si echipamente, cazier judiciar..etc)