AVIZ URBANISM

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

O firma face greseala de a decide sa construiasca un sediu :

1. pentru terenul pe care vrea sa il cumpere, PUG-ul zonei trebuie sa permita o astfel de destinatie (sediu firma) pentru viitoarea cladire; pentru a se asigura ca are dreptul de a construi pe acel teren, firma solicita vanzatorului un Certificat de Urbanism de Informare (emis de Primarie) – constata ca reglementarile PUG permit, cumpara terenul ;
2. dupa achizitie, firma depune la primarie dosarul (extrem de stufos) pentru obtinerea Certificatului de Urbanism, achita o taxa. La depunerea dosarului, urbanistul verifica daca amplasarea terenului permite o astfel de destinatie a cladirii (sediu firma) : daca da, primeste dosarul. Termen de emitere certificat de urbanism : 15 zile.
3. dupa 15 zile, firma nu a primit certificatul de urbanism, ci o hartie prin care Primaria transmite Consiliului Judetean ca a primit cererea de emitere a Certficatului de Urbanism cu denumirea proiectului si numarul de inregistrare. Firma trebuie sa ia acea hartie (emisa dupa 15 zile, sau pe loc la inregistrarea dosarului la primarie doar daca se ofera „atentii”) si sa refaca dosarul depus la primarie (ACELEASI multe documente), sa se duca la Consiliul Judetean pentru a-l depune, sa achite o taxa, si sa astepte alte 15 zile pentru ca CJ sa confirme PUG-ul, sa ateste ca in zona respectiva se poate construi sediu firma (rezidential + servicii), ceea ce firmei i s-a confirmat de catre Primarie prin Certificat de Urbanism de Informare inca din stadiul in care era POTENTIAL CUMPARATOR al TERENULUI, altfel firma nu ar fi investit in acel teren.
La CJ, dupa cele 15 zile, functionarul te poate informa ca trebuie sa completezi dosarul cu un ortofotoplan, sau vreun alt document de care nu aveai cum sa sti ca trebuie depus la dosar (nu exista o astfel de lista pe care sa o poti consulta, decat daca o fi undeva foarte bine ascunsa pe site, sau pusa la dispozitie de functionar in urma unei alte „atentii”). Ortofotoplanul nu este obligatoriu, dar daca pot sa ti-l ceara dupa 15 zile, o fac, asa, ca sa „se asigure ca au identificat bine terenul” . Termenul la OCPI este de 2 zile lucratoare daca platesti 75 lei taxa de urgenta, altfel 15 zile. Cu taxa de urgenta, dupa 32 zile de la depunerea primului dosar, te intorci la CJ cu completarea. Termenul de 15 zile se calculeaza acum de la depunerea completarii, daca ai noroc sa nu ti se mai ceara o alta completare, dupa 47 zile ai un aviz INUTIL prin care CJ confirma ca PUG-ul e corect, asta daca nu iti respinge proiectul pentru ca nu ai fost „atent” cu cine trebuia, si firma se trezeste ca a cumparat un teren degeaba.
Cu acest „aviz” te intorci la Primarie, unde dupa alte 15 zile (total 62 zile) de la depunerea dosarului, ai putea avea CU = lista cu AVIZE ce TREBUIESC OBTINUTE pentru a depune dosar pentru autorizatie de constructie.
Astfel, 62 de zile pentru o lista cu avize (atat !), timp in care platesti cel putin trei taxe si depui DOUA DOSARE IDENTICE (unul la Primarie si unul la CJ).

P.S.
Ulterior, pentru fiecare aviz durata este in medie de 30 de zile, iar daca mai depind unul de celalalt, pentru un aviz poti astepta 60 de zile.
Dupa ce ai dosarul complet si il depui la primarie, termenul pentru emitere autorizatie constructie – 30 de zile. Astfel, din momentul in care firma s-a hotarat sa investeasca si depune primul dosar, pana cand se poate apuca efectiv de lucrari, va astepta in medie cel putin 160 de zile.