Birou Unic Judeţean (portal unic naţional/judeţean))

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Toate ghişeele de relaţii cu publicul (contribuabilul) ar trebui să fie centralizate într-o singură clădire din municipiul reşedinţă de judeţ.

Cum este acum: un contribuabil dintr-un sat ajunge în municipiul reşedinţă de judeţ să rezolve nişte acte: la casa de pensii într-un cartier, la finanţe în alt cartier, apoi să se întoarcă la spital cu teancul de acte ca mai apoi să afle că trebuie să meargă la poliţie sau la circulaţie (care are birourile în altă zonă a oraşului) ca să-şi rezolve problema. Rezultatul: multă alergătură degeaba, ne pare rău, s-a terminat programul, reveniţi mâine. Alţi bani, alt drum, altă distracţie.

Cum ar trebui să fie: cetăţeanul intră în Biroul Unic Judeţean unde are toate ghişeele posibile. Se plimbă cu hârtiile de la un ghişeu la altul, de la un etaj la altuul, dar cel puţin nu mai aleargă la alte clădiri în alte zone (unele unde nici nu cunoaşte adresa) şi scuteşte astfel timp preţios. Timp în care produce plusvaloare socială şi implicit venituri la bugetul statului.

Avantajul este dublu, nu doar la cetăţean ci şi la funcţionarul public: o comasare şi o rearanjare a administraţiei pe orizontală (în care funcţionarii din prima linie, de la ghişeu sunt comasaţi într-o singură clădire) ajută funcţionarii fiindcă pot pasa documentele de la unii la alţii şi se elimină erorile inerente proastei organizări pe verticală în clădiri diferite.

Exemplificare: un cetăţean vine cu o adeverinţă completată greşit de la Finanţe şi funcţionarul de la registrul agricol exclamă: păi nu asta îţi trebuie cetăţene, îţi trebuie formularul 234 nu 243, ia stai aşa! Şi pune mâna pe telefon sau face câţiva paşi până la ghiseul alăturat şi îi explică funcţionarului de la registrul agricol de formularul corect. Ăsta e avantajul organizării pe orizontală. În organizarea actuală (pe verticală) cetăţeanul trebuie să se întoarcă la clădirea unde este registrul agricol, să completeze formularul corespunzător apoi să mai facă un drum înapoi la finanţe.

Portal Unic Naţional şi Judeţean cu interacţiune virtuală şi/sau fizică:
-un portal online gen ghişeul.ro dar cu TOATE într-un singur domeniu
-tablete/bancomate/ghişee virtuale ca la bănci în holul fizic al Biroului Unic Judeţean unde tu cetăţean te duci, bagi buletinul cum bagi cardul la bancă şi butonezi acolo: vreau copie după actul cutare, cutare, cutare. Şi scoţi la imprimantă actele singurel cum îţi scoţi extrasul de cont din holul băncilor comerciale.