Carnetul de student

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Toti studentii, pe langa carnetul de student, mai au si o legitimatie de student si un carnet de cupoane, ultimele doua fiind necesare pentru obtinerea reducerii de transport cu trenul.

Primele doua trbuiesc stampilate la fiecare inceput de an academic, iar ultimul trebuie ridicat de la secretariatele facultatilor la inceputul fiecarui an calendaristic. Acest lucru bineinteles, genereaza cozi si nemultumiri asupra programului scurt al unor doamne secretare.
De asemenea, fiecare dintre cele 3 documente are si o serie separata.

Ca format, carnetul de student este destul de depasit de timp, in multe universitati nemaitracandu-se de ani buni vreo nota, iar in celelate, ar trebui trecut la un sistem informatic(dar acesta ar putea fi subiectul unei alte propuneri). Una din problemele principale este faptul ca SNCFR Calatori nu il accepta pentru acordare reducerilor pentru studenti, desi pe acesta se gaseste un numar matricol unic.
Pentru aceasta, este nevoie de o legitimatie separata, a carei serie este cea care trebuie introdusa in sistem, si imprimata pe bilet.
Iar pentru ca reducerea sa fie de 50% si pe trenurile IR(distante mari), trebuie completata si apoi rupta o fila din carnetul de cupoane, si acesta cu niste date unice, diferite de cele ale celorlalte doua documente.

In Polonia, tara al carei sistem educational am avut ocazia sa il experimentez timp de un an, toate aceste documente sunt inlocuite de catre o legitimatie din plastic, de dimensiunile unui card bancar, ce are in componenta chiar acelasi tip de cip, ce poate fi citit chiar si contactless.
Desi numarul de 24 de calatorii pe an, este in cele mai multe cazuri suficient, acesta ar putea fi inlaturat, dar in cazul in care se vrea tinerea unei evidente, aceasta se poate face prin baza de date a CFR, eventual cu informatia dublata pe memoria acestei legitimatii. Aceeasi memorie este folosita si pentru abonamentele sau biletele de transport in comun (deocamdata, acest lucru ar fi posibil doar in Bucuresti).

O ultima aplicatie a acestui sistem, (aici speculez, nu sunt sigur de limitarile tehnice) ar putea fi folosirea legitimatiei si ca un card bancar, pe care studentii sa poata sa aleaga la ce banca vor sa se duca sa il activeze, astfel eliminandu-se si necesitatea aducerii unui extras de cont la departamentul financiar al universitatii pentru virarea eventualelor burse.