Certificat de competente profesionale sa contina obligatoriu apostila

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Din moment ce România este parte a sistemului european comunitar, parte a Uniunii Europene, din moment ce documentele de studii sunt recunoscute international in spatiul European cred cu tărie că cineva se va sesiza asupra procedurii de recunoastere a acestora si le vor simplifica in sensul de a nu pune oamenii din diferitele parti ale tarii sa bată un drum pana la București la ANC doar pentru a primi o apostila ce lipseste din respectivele certificate.
In momentul de fata o persoana care dobandeste, in urma unui curs de calificare sau a unei evaluări, o diplomă de competente profesionale eliberate de ANC nu se poate folosi de aceasta in spatiul comunitar si nu o poate traduce pentru a fi folosita in afara granitelor tarii doar daca aceasta va avea respectiva apostiva.
Procedura este in felul urmator:
Urmezi un curs de calificare sau o evaluare, obtii in urma examenelor o diplomă de competente profesionale (eliberată de ANC) astepti cateva zile pana se eliberează si intrii in posesia acesteia (in centrul de evaluare teritorial unde ai sustinut examenele), mergi cu ea la București la sediul ANC (din orice parte a tarii) pentru a o apostila, o traduci la orice traducător autorizat in limba de care ai nevoie si o folosesti in spatiul comunitar.
Mi se pare anevoios faptul ca trebuie sa cheltuim timp si bani pe transport pana in capitala, din moment ce facem parte din spatiul comunitar de atatia ani de zile, doar pentru a ne apostila anumite documente si a le folosi in diaspora.
Cred ca aceste documente din start, ar trebui sa aibe acoperire in spatiul European, fiind apostilate si bilingve Romana-Engleza inca de la eliberare, precum pasapoartele emise de autoritatile Romane.
Daca tot sunt recunoscute european consider inadmisibil sa fim purtati prin atatea proceduri care ne costa timp si bani doar pentru a le folosi in exterior.
ANC-ul ar trebui sa apostileze toate documentele eliberate de dansii si sa pe gaseasca o forma bilingvă pt cei care vor intra in posesia lor si le vor folosi in tara sau strainatate. Oare cei de la ANC nu au altceva de facut decat sa adune cetatenii acestei tari la propriile usi de la București doar pentru a primi o oarecare apostila?
Apostila confirmă faptul că respectivele documente sunt conforme cu originalul si pot fi folosite mai departe pt traducere, etc. Dar intrebarea de pe buzele tuturor este: ANC-ul eliberează si falsuri? sau altfel spus de ce ni se cer anumite apostile pe documentele eliberate tot de respectivele autorităti?…Sa fie doar de dragul birocratiei?

Astept raspuns in ceea ce ma priveste.

O zi buna, va multumesc!