Declararea contractelor de închiriere la ANAF

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (6 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Doresc să solicit pe această cale simplificarea procedurii de declarare a veniturilor obținute din închirierea imobilelor. În prezent, se solicită următoarea documentație:

1. 3 exemplare de contract de închiriere (un original si două copii). Ar fi suficienta o singura copie, pe care ANAF-ul s-o păstreze. Contractul are oricum valoare legală și fără a fi înregistrat la ANAF, deci nu vă trebuie originalul.
2. Dovada deţinerii proprietăţii (copie şi original). De ce aveți nevoie de acestea, din moment ce Direcțiile de Taxe și Impozite locale dețin deja informații exacte despre ce proprietăți deține contribuabilul? În anul 2016 ar trebui să fiți capabili să scoateți aceste informații din bazele de date existente.
3. Declaraţia de venit estimat/normă de venit (formular 220, 2 exemplare). De ce e nevoie de două exemplare? Unul e suficient, iar dacă ANAF-ul are nevoie de o copie pentru proceduri interne, o poate face ulterior la propriul xerox.
4. Act de identitate proprietar(i) (copie şi original). Din nou, de ce aveți nevoie de copie? Datele de identificare ale proprietarului ar trebui să fie deja trecute în contractul de închiriere, altfel nu are valoare legală.
5. Deși nu e menționat oficial pe site, la sediile ANAF se cere și copie după certificatul de eficiență energetică. De ce? Evaluarea energetică nu are niciun impact asupra nivelului taxelor, iar aceste certificate sunt emise „de formă” de firmele autorizate, care oricum nu fac evaluarea în teren.

Propun ca pentru declararea veniturilor din chirii să fie solicitate doar urmatoarele acte, lucru ce ar duce la o reducere substanțială a birocrației, dar mai ales a evaziunii fiscale din domeniu:

1. copie după contractul de închiriere (1 exemplar)
2. formularul 220 (1 exemplar)
3. buletinul proprietarului.

În speranța că veți găsi propunerea rezonabilă, mulțumesc anticipat.

PS: Ar trebui ca aceste acte să se poată depune și online, nu numai la ghișeu.