Declaratia 200 pentru sume mici sau pierderi nete din transferul titlurilor de valoare

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (22 evaluari, media: 4,95 din maxim posibil 5)
Încarc...

„Potrivit unei noi decizii ANAF (Ordinul ANAF nr. 3.497/2015 aparut in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 912), toate creantele fiscale restante, aflate in sold la data de 31 decembrie a unui an, mai mici de 40 de lei, vor fi scazute din evidentele fiscale in primele sapte zile ale anului urmator.
Decizia este extraordinara doar ca elimina doar birocratia urmariiri unor restante si favorizeaza contribuabilil incorecti. Contribuabilul corect a depus declaratie si a efectuat si plata.
Eu vin in intampinarea dumneavoastra cu propuneri privind declarare veniturile din tranzactionarea titlurilor de valoare (veniturile din tranzactionarea la bursa).
Astfel, din aceste operatiuni investitorii realizeaza atat castiguri cat si pierderi. Raportarea de catre investitor este obligatorie indiferent daca se realizeaza castig sau pierdere
Va propun ca in cazul pierderilor aceasta sa fie optionala, caci un investitor permanent este interesat sa efectueze declararea unor pierderi caci conform codului fiscal beneficiaza de deducerea lor in urmatorii ani.
Iar raportarea castigurilor anuale cat si plata impozitului sa se efectueze daca acestea depasesc valoarea unui salariu lunar minim brut pe economie.
Cred ca masurile de mai sus ar aduce urmatoarele beneficii:
– ar elibera ANAF-ul de gestionarea a trei sferturi din declaratiile 200 din transferul titlurilor de valoare, in sensul ca pe langa inregistrare nu ar mai fi nevoita sa mai emita o multime de decizii de impunere cu valori mici
– ar elibera o mare parte din contribuabili de stresul de a depune declaratie si ulterior a astepta decizia de impunere si apoi in baza ei ar efectua plata. Includ aici si pe vanzatorii de actiuni din cadrul programului de Privatizare in Masa ce de regula doar efectueaza o vanzare pe bursa de valore mica.
– si nu in ultimul s-ar creea un mic stimulent pentru dezvoltarea pietei de capital / bursiere din Romania ce a ramas intr-un stadiu incipient de 20 de ani

Va rog sa simulati in baza ANAF propunerile de mai sus si sa observati daca argumetele mele sunt indreptatite astfel incat sa reduca sarcinile si obligatiile atat ale cetateanului cat si ale ANAF.

Toate cele bune