Declarația 394

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (874 evaluari, media: 4,66 din maxim posibil 5)
Încarc...

Începând cu 1 martie 2016 declarația 394 care trebuie depusă de firmele plătitoare de TVA va conține câmpul CNP pentru clienții persoane fizice. Această nouă cerință va ridica probleme majore pentru companii, deoarece multe persoane fizice refuză să îl furnizeze pentru întocmirea facturii. Având în vedere că acest tip de clienți nu deduc TVA-ul, nu pot face evaziune fiscală, legitimarea lor cu codul numeric personal pare o necesitate absurdă.

Unul dintre domeniile care vor fi afectate sever de această procedură este comerțul online unde toate datele clientului sunt înregistrate online, în pagina de comandă. O mare majoritate a persoanelor fizice refuză să introducă astfel de date personale pe internet.

Un alt aspect contradictoriu al obligativității CNP-ului este faptul că față de CUI-ul persoanelor juridice, nu poate fi verificat, iar în cazul în care este dat de către client un CNP greșit (voit sau din greșeală), declarația nu va putea fi depusă.

Încă incert, se pare că toate societățile comerciale vor fi nevoite să depună această declarație rectificată pentru lunile ianuarie și februarie, ori este aproape imposibil să colectezi aceste date retroactiv.