Declarații fiscale si plata taxelor

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Principalul subiect este automatizarea depunerii declarațiilor indiferent de tipul lor.
Probleme:
– trebuie o analiza destul de amănunțită ca sa identifici ce declarații trebuie depuse. Pentru personale fizice este oarecum mai redusă, dar începând cu un simplu PFA pe norma de venit deja lucrurile se complica foarte mult chiar daca ai contabil.
– completarea declarațiilor este foarte complicata, trebuie studiate foarte bine normele de completare pentru a identifica ce sa completezi in cazul tău. Înțeleg ca declarațiile sunt realizate pentru a acoperi cât mai multe spete si pentru a reduce numărul de declarații, dar tot complicate sunt.
– depunerea declarațiilor, prin Posta este mai simplu dar nu ai garanția ca ai completat bine declarația si ca ai trimis către administrația potrivită. La ghișeu, deși am observat, cel puțin pe Bucuresti, o îmbunătățire a serviciilor si a amabilității angajaților, timpul de depunere este mare.
– plata taxelor. Unele se plătesc la taxe si impozite, altele la administrație. Pentru unele se poate online prin banci, dar nu exista un sistem centralizat.
Soluții:
– automatizarea prin depunerea online. Un exemplu de succes este ghiseul.ro, o treaba foarte buna pentru plata impozitelor. Se face înscrierea de contribuabil si anual completează declarațiile. Se scapă de hârtii, in primul rând si de cozile inutile.
– suport pentru contribuabil, in site-ul ANAF, pe lângă zona existența, un formular in care sa poți selecta tipul de contribuabil si veniturile obținute, iar ca rezultat sa fie declarațiile care trebuie depuse.
– completarea declarațiilor online. Pentru o parte exista PDF editabil, este foarte util, dar ar fi de ajutor sa aibă niște reguli de verificare a câmpurilor si mai ales niște comentarii cu ce informație trebuie completată.

Ca un flux as vedea astfel: o categorie in site cu Ce declarații trebuie sa depun> selecție tip contribuabil> selecție tipuri de venit/alte informații> Afișarea declarațiilor> completarea declarațiilor> depunerea> termenul de plata si valoarea impozitului.

Daca considerați utila o detaliere mai mare va rog sa ma contactați pe adresa de email a acestui cont.

Va mulțumesc si felicitări pentru activitățile realizate. Respect si apreciez foarte mult munca dumneavoastră.