Deschidere/inchidere rol fiscal la administratiile publice; plata taxe si impozite la admnistratiile publice locale; determinare contributii la bugetul de stat, respectiv local, s.a.

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 1,67 din maxim posibil 5)
Încarc...

Birocatie, erori in redactarea unor acte administrative sau alte documente eliberate de autoritati publice, dispret si lipsa de amabilitate din partea unor functionari fara aplecare catre exercitarea serviciului public, arbitrariu, coruptie.
Exemplu de plata a impozitului pentru activitati din cedarea folosintei bunurilor la Directia Regionala de Administrare Fiscala Bucuresti. Directia Generala a Finantelor Publice Sector 1:
Coada. La ghiseul dedicat persoanelor fizice spui CNP-ul. Tot acolo, dupa ce functionara tasteaza toate datele ti se comunica o suma si esti trimis la ghiseul 9.
Coada. Ajungi la functionara de la ghiseul nr. 9. Spui numele si suma. Functionara striga numele. Vine o alta functionara si aduce documentul de plata. Iti este inmanat cu sictir si desconsiderare documentul, concomitent, fiind indemnat sa semnezi.
Semnezi. Ii dai documentele. Dai banii. Primesti chitanta si banii. Astfel, in cazul fericit, dupa ce ai pierdut doua – trei ore ai achitat o taxa.
Nu de putine ori, din varii motive, ce tin de proasta administrare, printr-un document semnat si asumat – mai ceva ca in Italia lui Mussolini (Benito, pentru conformitate) – de… „seful organului de urmarire fiscala” – document pe care trebuie sa te duci sa-l ridici personal de la oficiul postal – esti invitat, culmea, sa iti achiti datoriile pe care le-ai acumulat la… buget.
Alta situatie. Mizeria pe care esti obligat sa o suporti este… maxima la nivelul primariilor, la directiile de impozite si taxe locale. Acolo, cand ai intrat si ai indraznit sa deschizi o usa – cazul fericit – daca nu ai fost obligat sa… „te contorsionezi”, in fel si chip, pe la un ghiseu, in spatele caruia, bine camuflati, functionarii publici, daca nu molfaie sau nu sunt dedicati total procesului de… „infrumusetare”, sunt cuprinsi, dupa caz, in alte activitati, esti terminat… Drumuri fara numar este pedeapsa.