Documente inutile cerute pentru stabilirea impozitului local

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Decizia de impunere emisă în februarie 2016 prevede pe verso următoarea informare:

„Potrivit dispozițiilor art 495, lit b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal persoanele fizice care la data de 31 decembrie 2015 au în proprietate clădiri nerezidențiale sau clădiri cu destinație mixtă au obligația să depună declarații până în data de 31 martie 2016 inclusiv, însoțite de acte justificative (Ex.: contracte de închiriere; contracte de comodat; autorizații de construire etc).”

Probleme care mănâncă timpul contribuabilului:
1. Temeiul juridic este greșit. Corect este art. 495 litera a. Litera b privește persoanele juridice, nu pe cele fizice care figurează în citat.
2. Mare parte din informațiile care trebuie completate în declarația ITL-001 (întreaga secțiune IV) există în rolul fiscal, fiind cele furnizate în momentul în care s-a făcut înscrierea în rol. DGITL știe foarte bine acest lucru, fiindcă aceleași informații sunt incluse chiar în decizia de impunere. De asemenea, pot fi verificate la Cartea funciară sau preluate direct de acolo.
3. Legea nu prevede obligativitatea ca proprietarul să transmită alte documente în afară de declarația ITL-001. Dacă DGITL vrea să vadă contracte de închiriere sau de comodat pentru a stabili regimul clădirii (în speță, dacă este (și) sediu social), poate să le verifice la Oficiul Național al Registrului Comerțului, unde nu poți să-ți înregistrezi societatea fără a avea drept de proprietate sau folosință asupra sediului social, drept atestat prin contracte anexate la cererea de înregistrare a societății. De asemenea, dacă DGITL vrea să vadă autorizații de construire, să se adreseze primăriei care le emite.