Documente justificative pentru cheltuieli persoane juridice

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Intr-un secol al informatizarii, in continuare sunt solicitate de lege o groaza de docoumente justificative, in forma tiparita, pentru cheltuielile efectuate de catre persoanele juridice. Intr-o relatie comerciala, intre doi operatori privati, ANAF vine si cere documente justificative pentru tranzactiile dintre doi comercianti. De exemplu pentru a plati o firma care imi schimba panoul electric, nu este de ajuns o factura ci este necesar sa intocmesc un contract de prestari servicii si apoi un proces verbal de executie a lucrarii.Va trebui apoi sa indosariez si sa pastrez contractul, procese verbale,devize de lucrari etc.Operatiuni inutile care incetinesc fluxul comercial si care genereaza costuri suplimentare. Odata ce factura este platita de catre beneficiar se considera ca acesta din urma a si acceptat serviciul.
Abordarea in administratia fiscala este gresita deorece se pleaca de la premisa ca agentii sunt de rea credinta si trebuie sa justifice prin documente suplimentare, ca de fapt sunt comercianti onesti.
2.Intocmirea foilor de parcurs. Scopul acestora este de a justifica cheltuiala cu combustibilul, mai exact dovada ca masina a fost folosita in scopul activitatii comerciale. In teorie suna bine insa in practica aceste foi nu dovedesc nimic, deoarece nu se pot verifica in cazul unui control.
3.Deconturi de cheltuieli pentru platile prin card bancar pe numele societatii. Scopul acestora este de a dovedi ca persoana care a facut cheltuiala a facut-o in numele firmei. Iarasi nu este treaba administratiei fiscale pe cine trimite administratorul sa faca achizitii, administratorul asumandu-si toate aceste lucruri.
In aceeasi situatie sunt si alte documente din Ordinul Nr. 3512 din 27 noiembrie 2008 privind documentele financiar-contabile*
Activitatile mai sus enumerate sunt consumatoare de resurse, care nu genereaza plusvaloare si nici nu creste competitivitatea agentului economic.
Singurul care a avut de castigar pana acum de pe urma acestui sistem au fost doar institutiile statului, care pot veni in control si tot vor gasi ceva daca vor. Si gasesc nu pentru ca agentii economici sunt de rea credinta ci pentru ca sistemul a fost conceput ca sa se poata fi gasit oricand nod in papura.