Dovezi plati CJAS

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

In cazul unui PFA platile trimestriale atat pentru impozit dar si asigurarile de sanatate se fac la Fiscul local/judetean. Dar la CJAS-ul local nu au acces la aceste date, deci cu dovada platii asigurarii de sanatate (o hartie emisa din sistemul informatic al ANAF) trebuie mers si stat din nou la coada la CJAS. Astfel ei vad dovada platii si inregistreaza in sistemul lor informatic plata respectiva. In plus, la inchiderea PFA, CJAS argumenteaza „noi nu stim daca ati platit tot”, deci trebuie cerut de la ANAF o dovada ca nu exista datorii (certificat fiscal) si cu aceasta din nou mers la CJAS ca sa inchida pozitia in sistemul lor informatic.
Probleme similare sunt si cu plata amenzilor. Politia nu stie ca s-a platit amenda si cetateanul este dator sa trimita prin posta sau sa se prezinte cu dovada platii. Iarasi baze de date care nu sunt puse in comun.

Aceste probleme ar trebui evidentiate in primul rand de functionarii care folosesc aceste sisteme informatice si mai ales de creatorii acestor sisteme – si in ultimul rand de catre cetatean.

In principiu ar trebui sa existe un sistem informatic unic, proiectat sa reziste incarcarii (nu ca actualul sistem pentru cardurile de sanatate care la orele de varf nu face fata cererilor) si de unde sa se poata informa toate institutiile statului: politie, primarii, prefecturi, anaf, cnas, etc. Degeaba il faceti daca nu este functional atunci cand este cel mai necesar – la orele de varf.