Eliberarea actului de identitate la schimbarea domiciliului

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Mi-am schimbat domiciliul recent si pentru a schimba adresa in cartea de identitate mi s-au cerut urmatoarele documente (conform http://depabd.mai.gov.ro/eliberare_CI_schimb_domiciliu.html):

1. Cererea pentru eliberarea actului de identitate; (justificat)
2. Actul de identitate si cartea de alegator, daca este cazul; (justificat)
3. Certificatul de nastere, original si copie; (nejustificat: statul are deja certificatul de nastere si ma poate identifica pe baz cartii de identitate pe care o predau)
4. Certificatul de casatorie, daca este cazul, original si copie; (nejustificat: pe langa faptul ca nu vad relevanta, statul de asemenea cred ca stie daca si cu cine sunt casatorit)
5. Certificatul de divort/hotarârea de divort, definitiva si irevocabila, dupa caz, original si copie; (nejustificat: irelevant si datele sunt deja in posesia statului)
6. Certificatul de deces al sotului/sotiei decedat/decedate, în cazul sotului supravietuitor, original si copie; (nejustificat: irelevant si datele sunt deja in posesia statului)
7. Certificatele de nastere ale copiilor cu vârsta mai mica de 14 ani, original si copie; (nejustificat: irelevant si datele sunt deja in posesia statului)
8. Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original si copie; (nejustificat: irelevant si datele sunt deja in posesia statului)
9. Chitanta reprezentând contravaloarea cartii de identitate – 7 lei; (justificat)
10. Timbru fiscal sau chitanta reprezentând contravaloarea taxei extrajudiciare de timbru – 5 lei. (nejustificat: implica un drum in plus, valoarea minunatului timbru ar trebui inclusa in contravaloarea cartii de identitate si platita pe loc)

Procedura fiind atat de anevoiasa, oamenii prefera sa nu isi actualizeze datele in cartea de identitate.