ELIMINAREA ANULARII ACTULUI DE IDENTITATE LA PERSOANELE PROASPAT CASATORITE CARE ISI SCHIMBA NUMELE

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (26 evaluari, media: 4,77 din maxim posibil 5)
Încarc...

Mi se pare o procedura lipsita de sens si de respect ca ofiterul starii civile sa anuleze cartea de identitate a persoanelor care isi schimba numele la casatorie iar apoi sa fie nevoie de inca alte 2 saptamani pana cand noua carte de identitate cu noul nume sa ajunga la posesor.

Astfel, persoana proaspat casatorita (in general, mireasa) ramane fara act de identitate valid si nu poate parasi granitele tarii (decat cu pasaportul fara nume schimbat – ceea ce nu e tocmai legal) sau nu poate efectua anumite operatiuni bancare.

Propunerea este ca la momentul inscrierii pentru casatoria civila, sa se faca toate formalitatile necesare, inclusiv o noua fotografie, pentru emiterea unei noi carti de identitate cu numele schimbat dupa casatorie. Apoi, in ziua casatoriei civile sa se inmaneze noul act impreuna cu certificatul de casatorie, bineinteles dupa ce se preda si se anuleaza actul vechi.

In cazurile foarte putin intalnite in care persoana in cauza nu se prezinta in ziua oficierii, actul nou emis si nepredat va fi distrus. In orice alte cazuri.

Daca din motive administrative acest lucru nu este nicium posibil, atunci persoana care si-a schimbat numele, sa aiba la dispozitie 30 de zile pentru a-si face CI noua. In acest timp cea veche sa ramana valabila cu numele anterior pana cand persoana intra in posesia CI noi.