Eliminarea utilizarii in format hartie a unor categorii de documente in administratia publica & Adaptarea legislatiei arhivistice actuale la realitatile documentare si institutionale ale timpurilor noastre

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (161 evaluari, media: 4,93 din maxim posibil 5)
Încarc...

Avand in vedere faptul ca actuala Lege 16/1996-Legea Arhivelor Nationale inlocuieste un decret din anii ’70 iar realitatile arhivistice ale zilelor noastre sunt cu totul altele decat acum 30-40 de ani, se impune modificarea de urgenta a acesteia in sensul eliminarii obligativitatii de a crea anumite documente si de a le printa in format hartie. Acestea pot fi folosite intr-un mod foarte simplu direct in format digital.
Peste tot in institutiile UE si cele internationale (ONU, NATO etc), pe suport de hartie sunt create, printate si pastrate doar anumite categorii de documente necesare bunei desfasurari a activitatilor curente (acestea au valoare administrativa, financiara, legala, istorica si de cercetare). Restul se numesc records/inregistrari si se pastreaza preponderent pe suport digital. Sunt o serie de documente in tara noastra la care putem renunta sa le mai folosim in format clasic: condica de prezenta, corespondenta interna, facturi, note de receptie, pontaje etc. In acest fel, vom putea salva o parte din padurile patriei, vom scadea costurile cu tiparirea si managementul hartiilor/arhivarea acestora si vom economisi timp prin utilizarea pe scara larga a computerului si a centrelor de date.