Eliminați cerința de a prezenta copii legalizate ale documentelor

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (5 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Una dintre cele mai exasperante cerințe ale instituțiilor din România este aceea de a depune copii legalizate la notar ale diferitelor documente. (Gândiți-vă câte copii legalizate a trebuit să prezentați, de pildă, pentru înscrierea la facultate.) Probabil că această cerință omniprezentă este justificată de nevoia de a preveni frauda și falsul în acte. Dar acest scop poate fi atins cu ușurință fără a impune cetățenilor costurile în timp și bani pe care le presupune legalizarea documentelor. Cetățenii ar putea prezenta fotocopii obișnuite ale documentelor, însoțite de documentele în original pentru verificare. Dacă interacțiunea dintre cetățean și instituție are loc în persoană, funcționarul verifică originalele și apoi le returnează pe loc. Dacă dosarul este trimis prin poștă, funcționarul verifică originalele și apoi le trimite înapoi cetățeanului. Așa funcționează, de exemplu, toate instituțiile din SUA, unde nu a trebuit vreodată să fac copii legalizate ale vreunor documente—cu excepția situațiilor în care am interacționat cu Consulatul României de la New York.

Singurul beneficiar al sistemului actual este complexul notarial-industrial din România—un cartel în toată regula, cu tarife uriașe și bariere de intrare în profesie la fel de mari.

Această chestiune a copiilor legalizate este un simptom al unei probleme mai generale: instituțiile din România ar trebui să aibă mai multă încredere în cetățean, până la proba contrarie. Foarte multe documente și adeverințe ar putea fi înlocuite cu declarații ale cetățeanului pe propria răspundere, mai ales atunci când e vorba de chestiuni în care riscul de fraudă este foarte mic.