Formular 030/Obtinere NIF-uri/Impozit premii

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (7 evaluari, media: 4,86 din maxim posibil 5)
Încarc...

In cazul in care o entitate plateste o suma de bani unei persoane fizice straine (cum ar fi un premiu la un concurs) trebuie sa ii retina, sa vireze si apoi sa declare impozitul respectiv. Obligatia inregistrarii fiscale in Romania revine insa pe buna dreptate persoanei fizice care a obtinut respectivul venit. De aici apar urmatoarele probleme/obstacole:
1. Problema declararii impozitului:Daca persoana fizica straina nu isi indeplineste obligatia inregistrarii fiscale, entitatea platitoare a venitului respectiv nu mai poate declara impozitul retinut pentru ca nu detine numarul de inregistrare fiscala al respectivei persoane;
2. Problema inregistrarii fiscale: Procedura de inregistrare fiscala a persoanelor fizice straine este foarte greoaie, uneori imposibila pentru acele persoane care obtin venituri din premii pentru participarea la concursuri sportive organizate in Romania. Acele persoane vin pe perioada desfasurarii concursurilor (care este foarte scurta) si apoi pleaca, nemaiavand timp sa faca un drum pana la Administratia Financiara pentru a se inregistra fiscal in Romania, singura solutie ramasa fiind cea a desemnarii unui reprezentant fiscal, desemnare la randul ei extrem de greoaie si cu costuri mari deoarece implica intocmirea unei procuri in forma autentica si prezentarea la un notar si a unui traducator autorizat.
3. Problema impozitului: daca persoanele fizice cu cetatenie romana beneficiaza de o suma neimpozabila de 600 lei, persoanele fizice straine sunt impozitate cu o cota de 16% pentru toata suma primita cu titlu de premiu, impozitarea nefiind unitara.
4. Problema financiara: daca sumele obtinute cu titlu de premiu sunt modeste, costurile pentru inregistrarea fiscala pot depasi chiar si valoarea premiului obtinut.
Cine depune documentatia pentru obtinerea NIF-ului o face tocmai ca sa poata declara si plati impozitul datorat. Din acest motiv procedura de acordare a NIF-urilor ar trebui sa fie una simpla si usor de indeplinit.