General pentru interactiunea cu orice institutie a statului

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (Evaluați aceasta propunere)
Încarc...

Extrem de des sunt cerute copii legalizate sau chiar documente originale care deja se afla in posesia unei alte institutii a statului sau o regie detinuta de stat, exemplu aici este cazierul atunci cand se doreste obtinerea unui permis de conducere. Un alt exemplu este cererea de catre directia financiara locala a unor copii dupa autorizatia de constructie la declararea unei imobil de tip casa nou (http://www.dfmt.ro/index.php?meniuId=12&viewCat=236).
Autorizatia de constructie e deja la o autoritate a statului, cazierul la fel etc.
Ar trebui interzisa general cererea de la cetatean de catre o institutie a statului (la orice nivel, fie autoritate locala, judeteana sau nationala) a unui document, al carui titular este respectivul cetatean, care este eliberat sau detinut de o alta institutie a statului. Obtinerea acelui document sa se faca la cererea cetateanului interesat sub semnatura acestuia in mod automat prin comunicare directa verificata si certificata ca securizata intre cele doua institutii (cea cu care cetateanul interactioneaza si cea care detine deja un exemplar).
Aceasta masura ar trebui sa aiba un termen de implementare care sa permita punerea in functiune a unui sistem general folosit de toate institutiile pentru pastrare si comunicare a documentelor oficiale.
Astfel s-ar reduce timpul de rezolvarea a tuturor cererilor facute de cetateni, s-ar elimina pastrare inutila de copii a documentelor, s-ar reduce costurile de legalizare suportate fara rost de cetatean.
Atat timp cat cererea de documente fara rost este permisa ea apare pentru a justifica schema supraincarcata de personal. O constrangere ar trebui sa fie prezenta in legea generala de functionare a tuturor institutiilor de stat.