Indemnizaţie de creştere copil

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

In primul rand felicitari pentru initiativa.
Referitor la documentele pentru solicitarea indemnizatiei de crestere copil, DGASPC solicita urmatoarele documente :
• actele de identitate ale părinţilor (mamă şi tată copil);
• certificat de naştere copil / pentru toţi copiii născuţi după anul 2006;
• certificate de căsătorie sau livret de familie completat la zi;
• dovadă eliberată de angajator din care să reiasă data cu care începe concediul de creştere copil (decizia sau cererea de suspendare a contractului de muncă pentru efectuarea concediului de creştere copil);
• adeverinţă tip completata de angajator – descarcă;
• opţional, extras de cont (BRD, BCR, CEC, B.Transilvania etc);
• cererea tip de solicitare a acestui drept – descarcă;
• adeverinţă eliberată de Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti (punct de reper zona Mall Vitan), privind stagiul de cotizare pe perioada de 12 luni, anterior naşterii copilului;
• dosar cu şină.

Dintre documentele mentionate mai sus “dovada eliberată de angajator din care să reiasă data cu care începe concediul de creştere copil (decizia sau cererea de suspendare a contractului de muncă pentru efectuarea concediului de creştere copil)” este total inutila. Informatia este/poate fi inclusa in adeverinta tip de la punctul urmator.
Consider ca o interconectivitate intre institutiile statului ar simplifica foarte mult procesul de acordare si ar scuti cetateanul de alergatura si acte inutile. DGASPC poate solicita (electronic chiar) date de la institutiile abilitate pe baza cererii depuse de solicitant in care acesta isi da acordul pentru a fi verificat. Mai mult decat atat o verificare incrucisata cu alte institutii prezinta un grad mai mare de siguranta cu privire la datele implicate si reduce foarte mult riscul de frauda. De exemplu situatia privind stagiul de cotizare pe perioada de 12 luni, anterior naşterii copilului, poate fi obtinuta direct de catre DGASPC de la Casa de Pensii a Municipiului Bucureşti.
Mi-am dat seama cu privire la cele de mai sus din experienta personala. De asemenea la acel moment am incercat sa sun in repetate randuri la institutia respectiva sa obtin informatii dar nu a raspuns nimeni. A trebuit sa merg pana acolo sa cer informatii. Este in primul rand util pentru institutia respectiva sa se asigure informarea printr-un sistem de Call Center, si sa se evite scnadalul de la ghiseu.