Inregistrarea contractelor de inchiriere la Administratia Finante Publice

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

La inregistrarea contractului de inchiriere sunt necesare:
– 3 copii ale contractului
– o copie a contractului de proprietate
– o copie de buletin a proprietarului
– o copie de buletin a chiriasului
– o declaratie de venit estimat 220 in 2 exemplare
– o copie a certificatului energetic al cladirii

Urmatoarele acte pot fi eliminate:
– copie a actului de proprietate. Explicatie: deja sunt inregistrata ca proprietar si platesc impozit pe imobilul respectiv. Ar trebuie sa fie suficienta o cautare in baza de date dupa CNP
– certificatul energetic al cladirii. Explicatie: deja a fost inregistrat la fiecare din celelalte contracte de inchiriere. Ar trebui adus doar prima oara, dupa care sa apara in baza de date ca imobilul este certificat energetic
– copie a buletinului – Explicatie: sunt identificabila conform CNP-ului inscris pe declaratie de venit estimat si pe contractul de inchiriere. Pot veni cu originalul buletinului la inscrierea contractului.
– un singur exemplar de 220 – Explicatie: omul de la ghiseu baga datele in calculator, semneaza hartia si o da proprietarului pentru evidenta. O data datele in calculator statul nu mai are nevoie de hartia 220.
– copia de buletin a chiriasului Explicatie: datele sunt deja in contract. Este dubios chirias fiind sa dai copie a buletinului unei terte parti care nu stii cum o va folosi. Chiriasul nu are nici o obligatie fiscala prin contractul de chirie, deci nu ar trebui sa dea copia de buletin.

Intr-o situatie ideala totul ar putea fi rezolvat online. Scanat contractul de inchiriere, copie dupa buletin si completat venitul estimat. Primit declaratie de impunere acasa si platit online. Dar chiar si eliminarea acestor documente necesare la ghiseu este suficienta.

Precizez ca doar in Bucuresti sunt peste 80.000 de locuinte in regim de chirie. Perioada medie de inchiriere este in jur de 12 luni. Deci 80.000 de oameni ar trebui sa treaca anual pe la ghiseu ca sa inscrie un nou contract. Majoritatea nu o fac, dar cei care insista sa fie corecti si legali sunt penalizati prin 10.000 de cereri de acte inutile.