Inscrierea la concursuri pentru posturi din administratia publica

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (10 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

In cazul inscrierii la un concurs pentru un post de functionar public, in Romania se solicita de fiecare data ca actele sa se depuna personal, sa se prezinte documentele originale si copii ale acestora (identitate, studii, vechime in munca), sa se depuna la dosar cazier si adeverinta medicala (original). Toate acestea inseamna bani si alergatura, in conditiile in care de cele mai multe ori posturile sunt deja „aranjate”. Prin urmare potentialii candidati sunt descurajati din start.
In schimb, pentru inscrierea la un concurs pentru Comisia Europeana nu este necesar niciun act, totul se face strict electronic, pe propria raspundere, iar actele sunt solicitate si verificate doar in situatia in care ai fost declarat admis si esti in situatia de a fi angajat. Este si logic faptul ca nu si-ar bate nimeni capul sa se pregateasca pentru un concurs daca nu indeplineste conditiile pentru a fi angajat.
As sugera sa se aplice si la noi acest sistem (poate la nivel de ANFP) sau sa se depuna actele o singura data, intr-un singur loc, si acestea sa fie disponibile intr-o baza de date pentru toate concursurile la care candidatul doreste sa participe. In ceea ce priveste cazierul, se poate da acceptul la inscrierea electronica pentru verificarea in baza de date a politiei.

O alta problema importanta care consider ca trebuie rezolvata urgent este cea a sintagmei ”vechime in specialitatea studiilor” – criteriu eliminator la toate competitiile organizate pentru posturi publice. Prin aceasta nu este recunoscuta experienta in munca a canditatului decat in cazul in care incadrarea in munca este aceeasi cu specializarea de pe diploma de studii, o situatie stranie pe care nu am mai intalnit-o nicaieri in Europa. Cu alte cuvinte, daca este scos la concurs un post pentru care se solicita diploma de licenta, candidatul are diploma de inginer mecanic, dar in cartea de munca nu apare incadrat ca inginer mecanic, chiar daca acesta are o experienta bogata in domeniul de activitate al postului vizat, nu i se accepta candidatura deoarece se considera ca nu are experienta in specialitatea studiilor, chiar daca aceasta experienta este complet irelevanta pentru domeniul in care doreste sa activeze. Este o situatie aberanta si discriminatorie care trebuie eliminata definitiv.

In ceea ce priveste bibliografia pentru concursuri, aceasta insumeaza adesea sute, si chiar mii de pagini, de legislatie care ar trebui asimilate intr-o perioada foarte scurta. Propun limitarea la actele esentiale si la un anumit numar de pagini, astfel incat candidatii sa aiba sanse reale in competitie.

De asemenea, propun centralizarea tuturor posturilor vacante din institutiile publice care nu au fost scoase la concurs intr-o baza de date la care sa aiba acces orice functionar public (dupa modelul Comisiei Europene), astfel incat sa se poata realiza mobilitatea functionarilor in mod transparent.