Instruire SSMSU

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

ART. 81 din H.G. 1425
(1) Rezultatul instruirii lucrătorilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă se consemnează în mod obligatoriu în fişa de instruire individuală, conform modelului prezentat în anexa nr. 11, cu indicarea materialului predat, a duratei şi datei instruirii.
Un sef de loc de munca trebuie sa faca instruirea periodica uneori si pentru mai mult de 50 angajati. Propun ca etapele de instruire a lucratorilor in domeniul ssm sa fie consemnate in registre de instruire pe categorii de instructaje care sa cuprinda referiri la documentele ce s-au prelucrat in cadrul fiecarei etape de instruire – Datele de identificare ale persoanelor participante la instruire (numele si prenumele persoanei instruite, domiciliu, Data nasterii etc.), data la care s-a efectuat instruirea, numele, prenumele si functia persoanelor care au efectuat si au verificat instruirea.
Beneficii:
-reducerea costurilor cu fisele de instruire – exista angajati care stau numai o singura zi la un loc de munca si firme la care fluctuatia de personal poate fi si de 500 de angajati plecati in interval de un an ceea ce se reflecta intr-un consum inutil de formulare;
Eficientizarea activitatii de instruire. In loc sa scrie un angajat cu functie de conducere 50 de fise de instruire cu acelasi text pentru 50 de angajati in aceeasi functie – timp de minim 2 ore lunar sau la un interval de maxim 6 luni (50 angajati *2,5 minute pentru fiecare fisa=125 minute)- comparativ cu un registru care ar putea lua maxim 15 minute. S-ar putea folosi acest timp pentru instruirea efectiva a angajatilor sau pentru indeplinirea altor activitati rezultand astfel eficientizare activitati, evitare accidente de munca, personal mai bine instruit.
O situatie similara se gaseste reglementata si in ART. 45 din OMAI 712/2005
Instruirea în domeniul situaţiilor de urgenţă se certifică prin înscrisuri realizate, după caz, în fişa individuală de instructaj .. etc.
Apreciez ca prin implementarea unei simplificari a documentelor de instruire se aduce un plus de valoare companiilor care activeaza in Romania si implicit tarii.
Inmultiti timpul mentionat cu numarul de angajati din Romania *6 luni * 2 tipuri de instruire- termenul maxim la care se poate face instruirea si va rezulta un timp neproductiv inregistrat in Romania de catre angajatii in functii de conducere, in conditiile in care vrem sa fim competitivi pe piata Europeana.

Sper din suflet sa luati in considerare aceasta propunere, sau in caz contrar sa imi transmiteti o justificare a motivelor pentru care nu se implementeaza.
Tot referitor la aceste activitati nu este admisibil ca o persoana cu pregatire pe domeniul ssm sa nu poata efectua instruirea si verificarea instruirii in locul sefilor directi ai lucratorilor. Exista situatii in care Presedinti de companii mari trebuie sa efectueze instruirea persoanelor din imediata sabordonare sau din esalonul imediat inferior, cand ei ar putea delega aceasta activitate unor angajati cu pregatire sau unor companii externe specializate in domeniu.
Ar trebui eliminata si prevederea conform careia documentele de instruire trebuie sa fie completate cu pix cu pasta sau cu stilou, pentru ca nu se justifica de ce a fost inventat calculatorul personal (PC).

Ioan Jigau.