Legea 17 in comuna ,,Omul da de greutati”

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (8 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

In comuna ,,Omul da de greutati” cand un proprietar vrea sa vanda un teren extravilan merge la notar, ca de acolo se vand terenurile… doar ca notarul il trimite la Primarie sa ia adeverinta precum ca oferta de vanzare a terenului a fost afisata 30 de zile.

Ajuns la primarie ce sa vezi… e inchis ca e ora 17.
A doua zi problema sta in felul urmator:

La actul de proprietate (titlu, contract vanzare cumparare, certificat de mostenitor), cadastru, extras de carte funciara, certificat fiscal, cerere, oferta de vanzare, se fac doua randuri de copii. Unul arhiva Primarie si unul arhiva Agentie Agricola.

Doua randuri de copii. Intr-o primarie de comuna oamenii nu vin cu dosarul facut… functionarului ii este pus in fata un teanc de acte de pe care eu il denumesc ,,sertar” de catre ,,bunicuta” ce vrea sa vanda terenul extravilan si spune: ,,ia de aici ce-ti trebuie”.

Se aleg actele enumerate mai sus si se purcede la realizarea copiilor, tin sa precizez ca uneori un teren are si titlu si certificate de mostenitor… ca act de prop.

Se depun si inregistreaza actele, dupa care ,,bunicuta” asteapta 30 de zile timp in care oferta este afisata pe saitul primariei si pe afisier.

Dupa 30 de zile se elibereaza ADEVERINTA si ,,bunicuta” merge la notar.

ADEVERINTA in sine nu e doar o adeverinta e un dosar ce cuprinde copie la oferta completata de ,,bunicuta”, declaratia functionarului care a procesat dosarul in cauza, adeverinta semnata de primar si secretar ca sa respectat procedura si inca o adeverinta ca nu este si arheologic.

,,Bunicuta” completeaza cererea de afisare a ofertei si oferta de vanzare a terenului. De cele mai multe ori bunicuta nu are ochelarii la ea sau nu stie cum sa completeze si ghici pe cine roaga pentru ajutor. Completez ca formularele in general pe care le primesc sunt facute, redactate de persoane care s-au asezat prima data la un calculator.

O procedura greoaie si inutila.

La 50 de dosare cate am procesat eu toate s-au inchis cu vanzare la liber.

La nici un teren nu si-a manifetat dreptul de preemtiune un coproprietar, vecin sau arendas. Daca ar fi fost se duceau la Agentia Agricola Judeteana. Asa ca oamenii se pun la rand stau cuminti 30 de zile ca legea e lege iar dupa 30 de zile vand tot cui vor ei terenul ca de acu au si adeverinta de la ,,sfatu popular” sa le dea voie.

Poate o fi undeva legea asta buna dar aici in comuna ,,Omul da de greutati” terenurile s-au vandut tot la liber doar ca s-au consumat 4 tocuri de hartie in copii serox, s-au trimis 30 de plicuri A4 la agentie, si sau alocat 50-70 de ore. Singura diferenta cu legea asta e ca avem nevoie de arhiva mai mare.

In cazul in care textul meu de scriitor mediocru de limba romana poate reprezenta fundatia unui dialog pentru a simplifica o procedura, va stau la dispozitie.