Lipsa unui sistem de identitate digitala gestionat de stat

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Va propun dezvoltarea unui sistem de identitate digitala gestionat de stat – asa cum e in Estonia ID-ul digital – https://e-estonia.com/component/electronic-id-card/. (disponibil ca open-source, de altfel).

Daca vrei informatii de la ANAF, intri pe site-ul ANAF, care te trimite sa te autentifici pe un site central, administrat de statul roman, si apoi iti ofera informatia.

Daca vrei sa vezi cate puncte de amenda ai pe CNP-ul tau, site-ul Politiei te trimite la acelasi site central pentru autentificare, apoi iti ofera informatia.

Nu vrei ca cetatean sa folosesti sistemul? Foarte bine – mergi la ghiseu!

Dar ca institutie a statului trebuie sa fi obligat PRIN LEGE ca orice serviciu sau informatie oferi la ghiseu in schimbul copiei dupa buletin sa oferi si pe Internet, atat timp cat poti sa identifici securizat astfel persoana/compania care il solicita.

Cred ca un astfel de sistem ar deschide calea multor institutii ale statului care vor sa expuna publicului platforme online, dar, in lipsa unui mecanism de autentificare, ajung in situatiile penibile de pana acum – „vreti informatii online? Atunci poftiti dvs pe la noi pe la ghiseu, ca sa va ridicati userul si parola”

Pentru o institutie de stat care doreste sa implementeze platforme online cu autentificare, nu ar trebui sa fie cu mult mai complicat sa se integreze cu un astfel de sistem decat v-a fost dvs sa implementati optiunea „Autentifica-te cu Facebook” pe acest site.

O posibila solutie de implementare, cu costuri minime pentru statul roman: unul sau mai multe proiecte-pilot open-source (am vazut deja un inceput timid aici: https://github.com/govro). Statul implica doar:
– cativa manageri de proiect cu adevarat competenti
– cate o persoana de contact in cadrul fiecarei institutii / agentii etc a statului care urmeaza sa beneficieze de proiectul respectiv
– ceva resurse hardware (pe platforme cloud existente – Amazon, Azure, scalabile oricat si oricand ulterior in functie de necesitati, dar cu costuri initiale mici).

Pentru implementarea efectiva: voluntari din randul zecilor de mii de IT-isti din Romania. Incercati sa faceti un apel printr-o campanie de comunicare asemanatoare cu cea de la lansarea acestui portal. Eu zic ca merita macar sa incercati.