Lipsa unui sistem national de plati electronice

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Orice institutie care iti solicita o plata (amenda, timbru fiscal, impozit, taxa, ORICE!) sa puna pe hartia aia si un numar unic al obligatiei de plata, generat intr-un sistem electronic de plati national – “ABC-1234”

Ca sa platesti intri pe ghiseul.ro/plata/ABC-1234 si platesti online. Sau dai un SMS cu codul ala la un numar special si iti trage suma respectiva din factura de telefonie. Sau platesti la orice banca sau oficiu postal, doar prezentand codul respectiv.

Institutia emitenta, sau orice sistem informatic, sau oricine vrea sa vada ca suma e platita, intra pe ghiseul.ro/plata/ABC-1234 si vede asta. Nimeni nu cere copii de chitante trimise prin posta, ca nu suntem in secolul XIX.

Nu trebuie cont, nu trebuie parola ca sa platesti sau sa vezi starea unei plati.

Toate institutiile statului trebuie obligate PRIN LEGE sa ofere aceasta optiune.

O posibila solutie de implementare, cu costuri minime pentru statul roman: unul sau mai multe proiecte-pilot open-source (am vazut deja un inceput timid aici: https://github.com/govro). Statul implica doar:
– cativa manageri de proiect cu adevarat competenti
– cate o persoana de contact in cadrul fiecarei institutii / agentii etc a statului care urmeaza sa beneficieze de proiectul respectiv
– ceva resurse hardware (pe platforme cloud existente – Amazon, Azure, scalabile oricat si oricand ulterior in functie de necesitati, dar cu costuri initiale mici).

Pentru implementarea efectiva: voluntari din randul zecilor de mii de IT-isti din Romania. Incercati sa faceti un apel printr-o campanie de comunicare asemanatoare cu cea de la lansarea acestui portal. Eu zic ca merita macar sa incercati.