Obtinerea autorizatiei de constructie/ renovare pentru imobile aflate in zone protejate (nedeclarate ca monument istoric)

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (20 evaluari, media: 4,80 din maxim posibil 5)
Încarc...

Buna ziua,

Anul trecut a trebuit sa obtin autorizatia de renovare a unui imobil (demisol) aflat in zona protejata din jurul Bisericii Elefterie. Am obtinut autorizatia in termen de 9 luni de zile (martie-noiembrie) .

Procedura este:
– eliberarea Planurilor zonei de la Primaria Generala – in 30 de zile
– eliberarea Certificatului de urbanism – in 30 de zile
– eliberare Aviz de la Primaria Sectorului 5 – in 30 de zile – dar din cauza unor probleme administrative (arestarea domnului Vanghelie), in cazul nostru a durat cam 45 de zile.
– eliberare Aviz Ministerul Culturii – in 30 de zile, dar din cauza unor probleme administrative, in cazul nostru a durat cam 90 de zile.
– eliberare alte avize (gaze, telefonie, etc.) privind neafectarea instalatiilor proprii
– obtinerea Autorizatiei de Constructie – in 30 de zile – dar din cauza unor probleme administrative (arestarea domnului Oprescu), in cazul nostru a durat cam 60 de zile.

Toate institutiile cer cam aceleasi documente.

Toate acestea, pentru a renova un demisol care fusese inundat si care, daca nu era renovat, punea in pericol siguranta unui imobil din 1920. Renovarea a constat in instalare de tamplarie TERMOPAN si finisaje interioare (glet, lavabila).

Mai mult, institutiile nu au personal care sa raspunda la telefon, asa ca trebuie sa mergi la ghiseu sa rogi functionarii sa iti spuna daca sunt gata actele. La Ministerul Culturii ne puneau sa sunam in fiecare zi ca sa vedem daca a binevoit domnul Director sa semneze Avizul. Mai mult, data plicului cu Avizul era 21 august (a ajuns la noi pe 28 august) insa in aceste 7 zile am sunat zilnic la Directia de Cultura si ne-au spus ca actele NU SUNT GATA. Prin urmare, cine raspunde la telefon nici macar nu cunoaste situatia unui dosar, astfel ca am sunat de 7 ori ca sa aflam ca nu sunt gata, iar in a 8a zi ne-am trezit cu plicul acasa. De curiozitate, am sunat si in a 8a zi la Directia de Cultura (avand plicul cu Avizul in mana) si raspunsul lor a fost acelasi: AVIZUL NOSTRU NU ESTE GATA :).

Oricata bunavointa ar exista din partea proprietarilor pentru a renova cladirile aflate in zonele protejate, birocratia excesiva, precum si nesimtirea functionarilor statului descurajeaza asemenea investitii care sunt, totusi, consistente. Este inacceptabil sa ii spui unui functionar ca el trebuie sa elibereze un document in 30 de zile iar raspunsul lui sa fie „Sa ziceti mersi daca le aveti in 2-3 luni. Mai mult n-am ce sa va fac”. Asta a fost raspunsul la toate institutiiile care au intarziat cu emiterea documentelor, iar arestarile din institutiile publice ingheata complet aceste institutii si pe angajatii lor, care si-asa sunt prea slab calificati.

Noi am fost atat de descurajati de aceste proceduri dificile incat am fost pe punctul de a vinde imobilul. Sunt convinsa ca alti cetateni nu cumpara asemenea imobile din motivul birocratiei, sau daca le cumpara, nu le renoveaza. Inainte de a-l cumpara noi, imobilul nostru a ramas nelocuit timp de 20 de ani, deoarece procedurile pentru renovare au fost extrem de anevoioase.

Degeaba am sperat noi ca putem renova imobilul pe perioada verii/ toamnei, cand este perioada propice renovarilor.