Obtinerea card-ului de sanatate normal sau temporar

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (14 evaluari, media: 4,86 din maxim posibil 5)
Încarc...

Buna ziua,
Am dubla cetatenie si locuiesc in Canada de 22 de ani. Locuind temporar la casa parinteasca pt. a o renova, si mama – pensionara fiind, de asemeni cu dubla cetatenie – romana/canadiana, a venit peste iarna in Canada pt 5 luni. Dinsa plateste de multi ani contributia la sanatate prin pensia dinsei obtinuta in Romania. Pt. a-i obtine un card temporar de sanatate – pt. ca un card permanent NU au dorit a-i procura, am stat de 4x la 5 cozi, intre 5-7 ore in picioare, unde nu aveau facilitati de a merge nici la toaleta – daca era necesar, fiind o toaleta mixta. Actele, au cerut un pomelnic intreg, care a fost procurat. Dar situatia a fost urmatoarea: 1) am stat la coada sa intreb ce acte trebuiesc 2) am completat cererea, am stat la coada de la registratura, ca sa obtina un act de inregistrare, unde mi-au spus sa revin in 2 saptamini si sa intreb statutul de procesare sau daca poate deja sa obtina un card 3) dupa 2 saptamini am venit la o alta coada, unde dupa 2+ ore de asteptare am aflat ca de fapt card-ul mamei ar fi la Bucuresti, pt. ca mama are dubla cetatenie, dar in schimb functionara – care stia realitatea, a gasit o portita si mi-a facut o audienta – dupa alte 2 saptamini, la directoarea Casei Nationale de Sanatate filiala Timisoara (de unde originam), 4) am sosit in audienta la directoarea filialei Timisoara. M-a facut sa astept cam 20 minute peste ora de intilnire, desi NU era nimeni in fata mea in audienta. Am intrat si s-a facut ca ploua si ca nu stie despre ce este vorba si ca nu are nici o solutie, ca sa revin dupa ceva vreme sa astept daca primesc vreun raspuns pe posta. Atunci am rabufnit si am amenintat-o ca dau Casa Nationala a Sanatatii la televiziune si in judecata pt. ca ei trag mamei lunar 5.5% taxa la sanatate deja de cind s-a pensionat de vreo 20+ ani si nu sint in stare sa obtina un card de sanatate macar temporar pt. dinsa. A adus o secretara, si abia atunci in ceasul al 12-lea au catadicsit sa imi emita un numar de card – un card temporar valid 2 ani de zile, pentru mama in caz ca apare o urgenta.

CUM ar fi functionat treaba in Canada:
1) Cu SIN-ul (buletinul canadian) si o adresa valida in Canada, te asezi la o coada melcata de vreo citeva sute de oameni, dupa ce ai luat numar de ordine.
2) Astepti intre 30minute si 1 ora, pina ce iti vine rindul la un ghiseu
3) Prezinti 3 acte: SIN-ul (buletinul), adresa valida in Canada (adica un bill de telefon sau de gaz sau de curent), prezinti cardul de sanatate anterior, sau daca NU ai avut niciodata prezinti pasaportul canadian (sau Landed Immigrant Visa, adica faptul ca esti emigrant si ai obtinut rezidenta permanenta in Canada, obtinuta in prealabil prin acte de emigrare)
4) Functionarul-functionara face o gluma cu tine, si te pune sa stai cit de cit relaxat dar fara sa zimbesti in fata obiectivului pt. a-ti lua poza, pt. viitorul card de sanatate. Iti verifica documentele prezentate si face copii la fotocopiator dupa ele.
5) Iti emite pe loc un card temporar de sanatate – fara poza, o hartie care are numarul tau de card de sanatate, care e valid din acel moment de cind il semnezi.
6) Iti spune ca vei primi card-ul de sanatate in posta in 3-4 saptamini
7) Obtii prin posta card-ul de sanatate.

Deci se poate oare face asa ceva si in Romania? fara sa se stea la zeci de cozi pt. unul si un singur lucru? Un card de sanatate pt. o persoana care a lucrat in Romania peste 35 de ani de zile?

Pentru mine sau fratele meu, emigrati de 22+ ani nici nu am indraznit sa cerem asa ceva pentru Romania, dat fiind experienta proasta peste care am dat cu card-ul mamei care s-a nascut si a lucrat zeci de ani in Romania.

Va multumesc anticipat,
Flavia Stanciu
rezident permanent Toronto, Ontario, Canada
de origine din Timisoara, Timis. Romania
dubla cetatenie romana (prin nastere), canadiana (prin adoptie, obtinuta in 1998).