PATRIMVEN = Patrimoniu si venituri

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (1 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

În decembrie 2012, prin ordinul comun al ministrului Finanțelor Publice și al Afacerilor Interne nr. 279/2012, nr. 1.736/2012 a fost aprobat modelul-cadru al protocolului de cooperare în vederea schimbului de informaţii între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi autorităţile administraţiei publice locale.
„Fiscul urmăreşte astfel crearea unei baze de date comune cu primăriile pentru a creşte nivelul de colectare a taxelor şi impozitelor şi pentru combaterea evaziunii fiscale. „Acest serviciu va permite, pe de o parte, o monitorizare mai bună a activităţii contribuabililor, iar pe de altă parte va furniza instituţiilor interesate certificate sau adeverinţe ale contribuabililor, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la ghişee“, spun reprezentanţii ANAF.

„În pofida aşteptărilor pozitive cu privire la reducerea evaziunii fiscale, serviciul nu a fost încă extins, având în vedere că foarte puţine primării au trimis informaţiile necesare. Sistemul informatic PATRIMVEN a fost definitivat în iunie 2013, iar la începutul anului 22014 sistemul trebuia să fie extins la nivelul întregii ţări, după ce în iulie 2013 a fost demarată faza pilot, cu primăriile din Bucureşti.”

„Implementarea unui ase­menea serviciu este utilă în vederea realizarii unui schimb de informaţii rapid între instituţiile publice, mai ales pentru pre­venirea şi combaterea evaziunii fiscale.”

„Astfel, odată cu extinderea acestei baze de date, Fiscul anticipează o creş­tere a nivelului de colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul general conso­lidat, o activitate mai eficace în dome-niul prevenirii şi combaterii evaziunii fiscale, precum şi facilitarea accesului persoanelor fizice şi juridice la infor­maţii deţinute de instituţiile publice.”