Plata unica pentru orice interactiune cu autoritatile

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (31 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Aproape la orice interactiune cu autoritatile ai nevoie de timbre fiscale, taxa platita la CEC (de pe raza teritoriala sau nu a autoritatii), taxa platita la Posta, comision la taxa platita prin Posta, taxa de nu-stiu-ce etc., etc. Toate aceste taxe fragmentate provin dintr-o vreme cand nu exista informatizare.
Propun ca pentru orice actiune ce implica plati, acestea sa se faca o singura data, la acelasi ghiseu unde se face interactiunea cu autoritatea. Sistemele informatice vor ajuta apoi la defalcarea sumelor incasate.
Se elimina astfel si drumul preliminar la autoritate pentru a afla ce trebuie platit si in cate locuri. Se elimina apoi multitudinea de drumuri facute pentru plata diverselor taxe, drumuri care suplinesc grava lipsa de comunicare informatica intre autoritati.
Cetateanul vine la functionar, acesta ii preia solicitarea, sistemul informatic calculeaza tot ce are de platit cetateanul si ii da o „nota de plata” ce va include si preistoricul timbru fiscal si orice alte taxe mai doreste distinsa autoritate.

Exemplu: inmatriculare auto presupune plata certificat de inmatriculare (CEC), taxa de inmatriculare (CEC), timbru de mediu (ANAF), impozitul de proprietate (DITL), plata placutelor de inmatriculare (ghiseu politie). In mod normal toate aceste autoritati ar putea colecta banii centralizat, o singura data, in momentul in care cetateanul vine cu actele pregatite corect. Se face incasarea – care poate fi facuta chiar si cu cardul – si apoi se redistribuie banii simplu.