Rectificare Cadastru \ Lipsa calitatii procesuale a Oficiului National de Cadastru

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (39 evaluari, media: 4,79 din maxim posibil 5)
Încarc...

Orice rectificare de acte cadastrale trebuie trecuta prin judecatorie. O procedura anevoioasa si costisitoare

In cazul meu a trebuit sa deschid 6 actiuni in instanta si sa astept 8 ani pentru o simpla rectificare de cadastru.
Desi la origine se afla o „greseala” a oficiului de cadastru, cum acesta nu are calitate procesuala, a trebuit sa actionez in judecata vecinii (detinatorii actelor cadastrale gresit intocmite) pentru o simpla rectificare.

Toate lucrurile s-ar fi putut rezolva foarte usor daca un expert al oficiului de cadastru ar fi putut, prin procedura legala, face o constatare la fata locului si propune o masura de remediere.
Mentionez ca am solicitat si instantei, conform legii, sa autorizeze o constatare la fata locului efectuata de judecator, cerere care a fost respinsa. Atentie, legea permite acest lucru.
Greseala\aberatia care au stat la baza actiunii in instanta: in vechile acte de cadastru cladirea figura ca avand un singur etaj cand ea de fapt avea 3. Oricine putea constata eroarea.
Alta aberatie. Nu poti actiona in instanta Oficiul National de cadastru aka ANCPI pentru ca nu are calitate procesuala. Adica poti actiona in instanta pe oricine si orice mai putin Oficiul de Cadastru. De ce? Simplu. Oficiul de cadastru intabuleaza drepturi de propietate. Au existat derpturi false intabulate? Da. Vezi ANRP.