Regandire a sistemului

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Problema este ca vreti sa peticiti un sistem greoi in loc sa il inlocuit cu unul simplu.
Traim in secolul 21, exista pe piata baze de date capabile sa gestioneze datele pentru populatia intregii tari.
Intr-o astfel de baza de date se poate salva tot ce inseamna date si acte pe numele unui individ. Accesul la aceasta baza de date se face cu useri.
Cetateanul este un astfel de user, introduce cnp-ul si apoi cere rapoarte. Rapoartele sunt pe categorii: medicale, financiare (taxe, impozite, amenzi), penale etc.
Politistul, angajatul ANAF, medicul, vamesul etc sunt si ei useri. Fiecare dintre ei poate apela rapoartele specifice domeniului de activitate si fiecare dintre ei poate adauga sau completa date specifice doar domeniului de activitate. Ex: un medic va avea acces doar la datele medicale, un politist, doar la actele de identificare, masina, cazier etc, angajatul Anaf va vedea ce firma/PFA are omul si ce impozite/taxe sunt de platit etc.
Toti acesti useri vor interoga aceeasi baza de date, dar vor fi limitati in drepturi la accesul pe segmentul lui specific.

Pentru a simplifica procesul si mai mult, dupa regionalizarea tarii, fiecare regiune va avea baza ei de date. In esenta bazele de date vor fi identice, datele vor fi diferite pentru ca indivizii sunt diferiti. In momentul decesului, toate datele unei persoane se muta intr-o arhiva digitala. In momentul mutarii unei persoane dintr-o zona in alta, se face un export urmat de un import de date.
In felul acesta vom simplifica la maxim fiecare aspect birocratic al vietii.

Ex: Vrei sa votezi? Nimic mai simplu, introduci CNP-ul la sectia de votare de oriunde ar fi ea si ai votat. Astfel in sistemul tau CNP-ul nu mai poate vota nicaieri pe planeta Pamant. Te duci la doctori, introduci CNP-ul si in baza lui doctorul are acces la tot istoricul tau medical si nu mai e nevoie de cardurile de sanatate. Esti la ghiseul la CFR/RATB/METROREX si vrei sa iti faci abonament, dai buletinul, persoana de la ghiseu introduce CNP-ul si i se afiseaza daca esti student, daca esti pensionar, veteran, donator etc si poate sa faca abonamentul cu reducerea specifica situatiei in care te afli.

Prima faza: crearea unui proiect pilot pe Bucuresti. Darea in folosinta si maxim 2 ani de rezolvat problemele inerente unui astfel de proiect de anvergura. Aici enumeram inclusiv instruirea userilor: populatia si angajatii statului.
Extinderea modelului la restul tarii.