Sistarea totală sau parțială a indisponibilizării conturilor societăților comerciale

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 3,67 din maxim posibil 5)
Încarc...

În acest moment ANAF trimite către bănci solicitări de blocare a conturilor pentru anumite sume de bani datorate de societățile private bugetului de stat. ANAF trimite aceste solicitări către toate băncile unde societătea privată deține conturi bancare active.

În momentul în care suma pentru care s-a instituit poprirea (blocarea) contului este achitată de către societatea comercială în cauză, pentru deblocarea conturilor administratorii societății comerciale sunt obligați să se deplaseze la ANAF și să solicite „sistarea popririi”, document care trebuie semnat de 3 funcționari din cadrul ANAF, inclusiv de directorul agenției.

După obținerea acestui document (sistarea popririi) administratorul societății trebuie să se prezinte la fiecare bancă unde are conturi deschise, pentru ca fiecare bancă în parte să opereze deblocarea conturilor. Băncile nu pot verifica stingerea datoriei respective dacă plata s-a făcut din contul societății de la o altă bancă sau direct la caseria ANAF, situație în care fiecare bancă solicită administratorului societății comerciale să prezinte Dovadă sistării popririi.

Mai mult decât atât, societățile care au conturi deschise la Trezorerie, trebuie să se prezinte și aici cu documentul eliberat de funcționarii ANAF pentru deblocarea contului societății.

În plus, ANAF nu eliberează aceste documente societăților private decât într-un anumit interval orar (exemplu: de la orele 9 la 13) și numai în baza unei solicitări prealabile a administratorului societății.

Este absolut necesar un sistem informatic care să funcționeze automat, prin care băncile să poată verifica stingerea datoriilor și deblocarea conturilor firmelor aflate în această situație, fără să mai fie nevoie ca reprezentanții societăților private să se deplaseze între sediul ANAF și ulterior de la o bancă la alta și la Trezorerie pentru realizarea deblocării fiecărui cont în parte.