Un Birou Unic pentru tot/toate.

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (7 evaluari, media: 3,43 din maxim posibil 5)
Încarc...

Vă propun următorul proiect. La marginea orasului, unde se gasesc terenuri cu suprafete mai mari, de ordinul hectarelor, faceti o clădire mare, un Birou Unic. Interiorul să fie oganizat gen open space imens, gigantic, ca la supermarket. Acolo să fie sute de birouri (desk-uri) cu o lumină deasupra, roşu pentru ocupat, verde pentru liber, ca la taxi. Intră cetăţeanul în instituţie, ocheşte o lumină verde din marea de birouri, se duce la acel birou, se aşează pe scaun şi îi spune:
Bună ziua, am venit şă înmatriculez o maşină:
…. …….., am venit să deschid o firmă.
….. …… am venit să îmi schimb buletinul.
….. ….. să îmi fac paşaport.
….. …… să îmi plătesc impozitele.
etc:
Îi înmânează funcţionarului dosarul cu documentele necesare. (s-a informat ]n prealabil ce documete trebuie să aducă, carte de identitate, diploma de bac, livret militar, certificat de naştere etc.

Funcţionarul îi zice:
Vă rog să aşteptaţi în sala de alături, durează două ore până vă rezolvăm cerinţa. În sala de alături puteţi sta pe net, să beţi o cafea, e şi aer condiţionat, TV etc. Vă mulţumesc.”

Alături de acest open space e un alt open space imens dotat corespunzător pentru aşteptare.

Funcţionarul verifica în computer cetăţeanul respectiv şi apoi plasează spre rezolvare dosarul într-un alt birou imens gen open space unui agent operativ, care va face toate verificările online, va da telefoane etc.Când termină, predă dosarul rezolvat aceluiaşi funcţionar de la care l-a primit.

Funcţionarul anunţă cetăţeanul (prin telefon, prin afişaj pe ecranele din sala de aşteptare etc) să vină la birou. Îl pune să plătească cash sau cu cardul (e dotat cu un P.O.S.).
Cetăţeanul ridică dosarul şi pleacă în treaba lui fericit lui. Cetăţeanul se simte respectat de către Stat. Cetaţeanul va produce cu spor pentru Patrie.

Biroul Unic va fi dotat cu o parcare imensă. Curse RATB vor fi accesibile.
Funcţionarii vor fi pregătiţi în toate domeniile: cărţi de identitate, înmatriculari auto, firme, , eventual vor avea un grad în poliţie. De asemena, vor fi pregătiţi psihologic pentru a lucra cu oamenii: să nu îşi piardă cumpătul, să fie amabili, să ştie să explice.
În fiecare judeţ să fie un Birou Unic. Cetăţeanul, chiar dacă vine de la ţară, va face un singur drum. Desigur, Primăria din localitatea de unde vine îl poate informa ce documente are nevoie, dacă nu se descurcă cu internetul.
Cam asta e propunerea mea. Desigur, sunt destule asptecte care trebuie clarificate, dar în linii mari, cam asta e. Se vor realiza economisiri de timp şi bani IMENSE. Mulţumesc.