Infiintare PFA

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (6 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

La infiintarea PFA este necesara depunerea la ONRC a mai multor formulare – extrem de neprietenoase si dificil de completat! Mentionez ca sunt o persoana cu studii superioare, am lucrat foarte mult cu mediul birocratic si in general ma descurc in asemenea demersuri. Ma intreb ce fac oamenii simpli care doresc sa isi deschida PFA pentru activitati mai de baza.

Insa acele formulare sunt cum nu am mai vazut nicaieri:
– in formulare diferite se soclicita in mod repetat aceleasi informatii
– nu sunt instructiuni de completare. exista note de subsol despre cum trebuie completat fiecare camp insa aceste note fac trimiteri fiecare la o (alta) lege. practic trebuie sa citesti o lege pentru fiecare camp, pentru a sti ce sa completezi acolo!!
– la ONRC ce sta la cel putin 5-6 cozi – la una se obtin formularele, la una se depune cererea de disponibilitate a denumirii, la alta se depune unele hartii, la final invariabil afli ca trebuia si copie dupa buletin – desi nu scrie nicaieri ! – si trebuie sa o iei la rand cu statul la coada. de asemenea, fiindca nimeni nu stie cum sa completeze acele formulare de infiintare, se sta si la coada biroului de informatii – unde e cu plata!! – si unde o persoana deloc amabila completeaza pentru tine fara sa explice de ce si cum.
– dureaza foarte mult la fiecare ghiseu – ore intregi!

Ce propun:
– simplificarea formularelor: eliminarea campurilor redundante, folosirea unui limbaj care sa fie de inteles pentru cetateni, nu utilizand termenii legali de specialitate in bucutaria interna a ONRC-ului;
– elaborarea de instructiuni de completare disponibile la liber si usor de inteles;
– elaborarea de instructiuni si recomandari legat de care sunt pasii urmatori depunerii – practic am depus dosarul la ONRC dar apoi nimeni nu m-a putut informa ce trebuie sa fac in continuare pt descrierea PFAului: ce drumuri la ANAF? ce inscrieri pt plata contributiilor ? s.a.
– elaborarea unei platforme informatice pentru ca aceste informatii sa poata fi completate online de cetateni, pentru eliminarea hartiilor si cozilor.

Experienta mea a fost la ONRC Bucuresti.