Reducerea procedurilor interne in institutiile publice

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (11 evaluari, media: 4,55 din maxim posibil 5)
Încarc...

Fiecare institutie functioneaza dupa un set intern de reguli, multe dintre ele derivate din cerintele legilor. Dar aceste proceduri interne sunt greoaie si multe dintre ele exista doar pentru a justifica sau acoperi diverse actiuni care fie nu sunt specificate clar prin lege, fie cei care le aplica nu vor sa isi asume raspunderea in cazul unor controale.
Se ajunge astfel la o birocratie excesiva si solicitari care nu mai au legatura cu intentia legiuitorului sau cu oferirea unui serviciu de calitate. Mai mult, aceste proceduri ingreuneaza colaborarea intre institutii si blocheaza reactiile rapide cand e nevoie de ele.
Procedurile interne ale institutiilor ar trebui sa fie simple – pentru a fi usor de inteles si rapid de aplicat, aplicabile – pentru a nu intra in conflict cu alte solicitari sau pentru a fi posibila aplicarea lor si logice -cei care le aplica sa inteleaga motivul pentru care exista, nu sa le aplice automat doar pentru ca exista o procedura.
Este deci necesar un cod de bune practici, un set de reguli simple care sa se aplice la nivelul tuturor ministerelor a.i sa se reduca timpul de reactie si sa creasca calitatea serviciului oferit catre cetateni.