Simplificarea înmatricularii/importului unui automobil

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (7 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Exista o propunere asemanatoare cu titlul „Simplificare înmatricularea unui automobil” in care se descrie foarte detaliat documentele de care sunt nevoie pentru inmatricularea unui automobil. Exista si anumite propuneri, totusi eu as merge si mai departe si as propune urmatoarele pentru a simplifica o procedura care momentan dureaza 4 zile la 2 ore (am experimentat o procedura de 4 zile in Cluj si de 2 ore in CH, motivul pentru care mentionez Elvetia este pentru a se putea verifica cele spuse mai jos):
Cum se inmatriculeaza o masina in CH:
– Iti faci programare la RAR online (similar cu RO)
– Daca ajungi cu 5 minute mai devreme de ora programarii constati ca mai ai de asteptat 5 minute (in RO desi mi-am facut programare la prima ora si am ajuns cu 15 minute mai devreme am constatat ca eram a 10 masina in coada de intrare la teste).
o Propunere imbunatatire: Cineva sa verifice ora de la care ai programare si sa lase masinile sa intre inainte cu 5 minute inainte de test. In mod normal si daca ar fi bun simt, fara pile, etc aceasta nu este necesara, dar …(no comment).
– Testul efectiv dureaza aproximativ la fel: 1h
– In momentul in care treci testul cu success in acceasi locatie mergi la ghiseu sa iti printeze talonul. Talonul este printat pe loc de persoana de la ghiseu. Cartea masinii in CH este considerata certificatul de conformitate a masini. (nu ii nevoie de traducere, sau copierea unor date care deja sunt scrise pe certificat). De la aceelasi ghiseu primesti si numerele.
o Propunerea de imbunatatire este acceptarea ca si carte de indentitate a masini certificatul de conformitate sau cartea veche in cazul in care masina este deja inscrisa in RO. Suntem parte din UE care are 24 de limbi oficiale.
o Mutarea ghiseului de la politie in care iti primesti numerele permanente in cadrul RAR
– In CH nu trebuie facuta nici o plata pe loc ci se trimite in zilele urmatoare inspectiei factura pentru plata + se face inscrierea automata la primarie si primesti factura pentru impozitul pe autovehicule
o Propunere – copierea sistemului de mai sus sau dechiderea unui ghiseu unde se poate face plata tuturor taxelor in cadrul RAR.
o Documentele masini sa fie transmise imediat primarie, care sa emita factura pentru impozit.

Bineinteles ca exista anumite lucruri care sunt specifice RO, gen taxa de mediu. Se poate trimite si aia prin posta ca si factura, etc.