Accesul la datele cu caracter personal, aflate in evidentele diverselor institutii

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (18 evaluari, media: 4,72 din maxim posibil 5)
Încarc...

Obtinerea informatiilor pe care institutiile statului le detin despre cetateni presupune urmarea de proceduri ce implica completarea formularelor pe hartie, efectuarea de copii dupa acte de identitate si certificate de stare civila, adeverinte date de alte institutii ale statului.
Statul ar trebui sa puna la dispozitia cetatenilor semnaturi electronice/certificate digitale, valabile in relatia cu toate institutiile statului, cu ajutorul carora cetatenii sa isi poata consulta datele personale pe care autoritatea respectiva le prelucreaza(date de identificare, cazier judiciar, fiscal, rutier, impozite, datorii, dosar medical), sa poata semna un document ce trebuie trimis unei institutii de stat, inclusiv nenumaratele copii ale certificatelor de stare civila si ale actelor de identitate, extrase CF, adeverinte, cerute cetatenilor in relatia cu statul roman, desi statul este emitent ale acestor documente.
Mai mult, ar trebui ca cetateanul sa poata accesa aceste informatii care il privesc, dintr-un cont personal, unde sa se gaseasca inclusiv copii semnate digital ale tuturor documentelor pe care institutiile statului le-au emis pentru acea persoana.
In prezent este posibila achizitionarea de semnatura electronica, valabila nu numai in relatia cu statul, la preturi prohibitive, cu achitarea unei taxe anuale de reinnoire. Daca aceste semnaturi electronice/certificate digitale s-ar emite de catre stat, doar pentru relatia cetateanului cu statul, acestea ar putea fi mult mai ieftine, costul pentru stat fiind unul nesemnificativ, in schimb satisfactia cetateanului ar fi maxima. Aceste semnaturi digitale ar putea fi incluse in noile acte de identitate.