Acordul scris la interconectarea cu Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) în vederea preluării datelor personale și a rezultatelor obținute la bacalaureat

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (10 evaluari, media: 4,90 din maxim posibil 5)
Încarc...

Incepand cu acest an, in Metodologia cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licenţă, de master şi de doctorat pentru anul universitar 2016 – 2017 este prevazuta posibilitatea ca institutiile de invatamant superior sa se interconecteze cu Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR) în vederea preluării datelor personale și a rezultatelor obținute la bacalaureat ale candidaților, facilitand astfel inscrierea online si eficientizand intregul sistem de admitere. Insa, candidatii sunt nevoiti sa isi dea acordul scris pentru preluarea acestor date.
Problema este ca acordul scris obligatoriu constituie un blocaj în fața oportunității adoptării unor soluții de admitere online, presupunând deplasare la instituţia de învăţământ respectivă. În situația utilizării unei soluții de pre-înscriere sau înscriere online, candidații trebuie să aibă la dispoziție și posibilitatea acordului oferit online, nu doar în scris. În sprijinul acestei observații aduc:

a. Prevederile privind consimțământul expres (nu neaparat scris) detaliat de Legea 677 / 2001 pentru protecția persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

b. Modelul Ghișeul.ro – platforma guvernamentală (administrată de Agenția pentru Agenda Digitală a României – instituție publică de specialitate a administrației publice centrale, în subordinea Ministerului Comunicațiilor și pentru Societatea Informațională) în cadrul căreia utilizatorii își exprimă acordul ptr procesarea datelor bifând că sunt de acord cu Termenii și condițiile (în care sunt stipulate aspectele legate de protecția datelor), deci fără acord scris.

c. Modelele prezentate de UCAS, StudieLink, Optagelse – platforme online din țări europene (Marea Britanie, Olanda, Danemarca) ce se supun legislației armonizate la nivel european privind protecția datelor cu caracter personal, furnizând servicii de înscriere online pentru candidații ce aplică la universitățile din țările respective. În cadrul acestor procese de aplicare nu este nevoie de consimțământ scris, consimțământul expres exprimat în mod electronic fiind suficient.