cazier judiciar

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (27 evaluari, media: 4,89 din maxim posibil 5)
Încarc...

1) Cazierul judiciar nu poate fi comandat online.
2) Cazierul judiciar nu este gratuit. Ori, este vorba de un document necesar altor proceduri administrative (de pilda angajare). Obtinerea acestui document ar trebui sa fie un drept al tuturor cetatenilor, si deci gratuita (mai ales daca pretul cazierului depaseste costul de furnizare a documentului catre cetateni).
3) In diaspora, durata de procesare este de 3 luni: complet inadecvat avand in vedere ca acest document este uneori necesar in urgenta; alternativa este de a da o procura unei persoane aflate in Romania, ceea ce de facto mareste costurile si duce la o durata de 3 saptamani (destul de lung deasemenea). Problema e esentiala din moment ce cazierul e de pilda un document cerut la angajare.
4) In teritoriu, cazierul e eliberat doar de autoritati aflate in resedinta de judet. Acest lucru (i) este nejustificat, (ii) impune costuri mai mari pentru unii cetateni, (iii) creeaza o inegalitate nejustificata intre cetateni.
5) Desi in teorie, caziarul judiciar se elibereaza pe loc, in practica unele experiente dovedesc contrarul (eliberare in ziua urmatoare)