Economii substanţiale pentru ANAF

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (37 evaluari, media: 4,89 din maxim posibil 5)
Încarc...

In fiecare lună, sute de mii de firme primesc scrisori de la ANAF.
Una cu datoriile neachitate. O alta cu decizia de impunere. O alta cu penalitaţile. O alta cu datoriile care au fost achitate.
Intr-o evaluare optimistă cred că lunar ANAF trimite peste 1 milion de astfel de scrisori, fiecare conţinând mai multe pagini listate, împăturite şi introduse într-un plic frumos cu fereastra prin care se vede adresa şi o alta fereastră neagră.
In paralel şi direcţiile judeţene ale Finanţelor trimit şi ele nişte plicuri care conţin tot felul de hârtii listate şi semnate. O grămadă de păduri tăiate numai din acest motiv.

Toată această corespondenţă ar putea fi eliminată, economisindu-se hartia consumată, manopera necesară, spaţiile de depozitare, taxele poştale, uzura echipamentelor, toner, energie electrică, sisteme de răcire a echipamentelor şi multe altele.
Presupunând că o astfel de scrisoare presupune cheltuieli de doar 5 lei, într-o variantă optimistă, tot se ajunge la 5 milioane de lei/lună, adică 60 milioane lei/an.
Bănuiesc că sumele sunt totuşi mult mai mari

Cum s-ar putea rezolva această problemă?

Pur şi simplu cel care administrează calculatorul la care este legată imprimanta ANAF-ului ar trebui să seteze ca imprimantă implicită un driver de pdf (eventual gratuit) 🙂
In loc de a se lista căteva milioane de pagini de hârtie se vor genera milioane de fişiere *.pdf a căror denumire conţine şi codul fiscal al destinatarului şi care vor fi stocate „la grămadă” pe un server.

Fiecare contribuabil se va conecta cu un user_name, care este codul fiscal şi o parolă la o „căsuţă poştală” în care va găsi o „Fişă a contribuabilului”, un document cât se poate de clar, care poate fi citit de către orice contabil, asemănător cu o fişă de cont (vezi aici un model: http://www.infokam.ro/firme/1234/Fisa_furnizor.pdf ), document care va fi generat în momentul accesării, deci în timp real.
Iar sub această fişă de cont îşi va găsi corespondenţa din partea ANAF (eventual şi din partea altor organisme ale statului, de ce nu ar trimite şi primăriile, de exemplu, date la acel server ?) sub formă de fişiere *.pdf.

O variantă simplă, creată în câteva ore, a unei astfel de „căsuţe poştale” se poate vedea dacă accesaţi această adresă: http://www.infokam.ro/displ_files2.php, cred că nici informaticienilor din Ministerul Finanţelor nu le va lua mai mult de câteva zile pentru a face aşa ceva.