eliberarea unui act de identitate

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (11 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Cu ocazia expirării C.I. am fost nevoit să efectuez demersurile în vederea eliberării unei noi C.I. În acest sens m-am documentat asupra celor necesare și m-am prezentat CU 16 ZILE ÎNAINTE DE EXPIRARE, la SPCLEP Siret, jud Suceava, având asupra mea următoarele documente în copie și original:
– actul de identitate
– cererea de eliberare a unei noi cărți de identitate, completată integral și nesemnată
– certificatul de naștere
– act ce face dovada spațiului de locuit
– hotărârea de divorț prin acordul soților, exprimat în scris în fața judecătorului, rămasă definitivă de drept prin neapelare sau nerecurare
– chitanță în valoare de 7 lei – contravaloarea C.I
– chitanță în valoare de 5 lei – taxe extrajudiciare de timbru.
Toate bune și frumoase, s-ar spune că. Însă, am fost șutuit de la ghișeu c-un neaoș „hai degajează terenul” fiindcă sentința mea de divorț nu avea certificarea definitivă și irevocabilă. O acritură de la ghișeul SPCLEP Siret, județul Suceava, mi-a dat retur la documentația completă întrucât… nu aveam definitivă și irevocabilă sentința judecătorească de desfacere a căsătoriei PRIN ACORDUL SOȚILOR. (Doamne iartă-mă dar în condițiile în care o hotărâre neapelată sau nerecurată devine DEFINITIVĂ de drept, în cazul meu CINE SĂ ATACE ACORDUL de desfacere a căsătoriei?)

Astfel încât, citind în presă despre programul guvernamental de alocare a unui CNP tuturor celor ce nu au un act de identitate valid, nu mi-am putut reprima uimirea:
– guvernul elaborează programe de limpezire a registrului de evidența populației și
– angajații SPCLEP din teritoriu se scarpină în fund cu unghia degetului mare de la piciorul stâng.

Consultând legislația în materie, am deslușit că cerința prezentării sentinței de divorț, definitivă și irevocabilă, este completată de o minusculă dar cuprinzătoare prevedere. „după caz”
Ei bine acest după caz m-a scos din sărite, raportat la excesul de zel și lustruială al acriturii de la SPCLEP Siret, care m-a trimis să certific O SENTINȚĂ DE DIVORȚ PRIN ACORDUL PĂRȚILOR.

Însă, subiectul prezentei propuneri este ceva mai amplu:
dacă tot este nevoit solicitantul să depună cererea-tip de eliberare a actului de identitate, cerere în care, sub sancțiunea prevederilor art. 326 Cod penal – „Falsul în declarații” – DECLARĂ datele despre sine, familie, copii, stare civilă, nume, situație militară, profesie, studii, ocupație etc., ATUNCI PENTRU CE MAMA DRACULUI MAI ESTE LUAT LA REFEC SOLICITANTUL CERÂNDU-I-SE O BASCULANTĂ DE ÎNSCRISURI?

ORI ESTE DECLARAȚIE PE PROPRIE RĂSPUNDERE, ORI NU MAI E DECLARAȚIA ȘI SE SOLICITĂ DOCUMENTELE RESPECTIVE?
Și una și alta mi se pare o dublare inutilă a condițiilor necesare eliberării unui act de identitate.
Cred că eliberarea actului de identitate s-ar putea face pe baza declarației și a actului ce face dovada spațiului locativ, urmând ca ulterior, instituțiile statului, să impună un mecanism de verificare a celor declare sub sancțiunea prevederilor legii penale.

Astfel încât, pornind de la anacronismul situației ce am fost nevoit să-o suport, consider că modalitatea greoaie de eliberare a unui act de identitate în baza unor cerințe duble este de natură de a îngreuna activitatea de ținere a registrului de evidența populației, de stabilire a numărului de locuitori, de stabilire a numărului de cetățeni cu drept de vot etc.
Sistemul actual al evidenței populației este de natură să descurajeze cetățenii ce doresc să fie în legalitate.
De asta sunt sute de mii de cetățeni români în străinătate care nu-și mai actualizează actul de identitate, de asta nu se știe câte oi de teracotă au drept de vot în țara asta.
Pentru că atunci când te prezinți ca un solicitant model, în termenul legal, întru reînnoirea C.I, dai peste o acritură de baborniță care-ți șterge iute un imperativ. „Hai degajează terenul!”.
Despre această situație am informat și Instituția prefectului județului Suceava.