formulare contabilitate simplă PFA

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (3 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Deși PFA poate fi și o persoană cu nivel de instruire scăzut (un agricultor, o florăreasă, un mic meșteșugar), formularele pe care trebuie să le depună sunt complicate și necesită cunoștințe de specialitate. De exemplu, pentru determinarea venitului real nu e suficient să se scadă cheltuielile deductibile din venit, ci trebuie scrise toate cheltuielile (deductibile și nedeductibile) separat pe categorii contabile, apoi scoase pe fișe separate nedeductibilele, apoi scăzut totalul nedeductibilelor din totalul veniturilor. Asta înseamnă niște formulare în plus, care necesită o grămadă de timp și pricepere în contabilitate, iar rezultatul este exact același ca în varianta directă (venit minus cheltuieli deductibile).
Contabilitatea simplă ar trebuie să fie cu adevărat foarte simplă, cu un simplu jurnal de venituri și cheltuieli deductibile, fără atîtea fișe, jurnale,.liste, fișe de totaluri, separare pe categorii contabile și tot felul de declarații, cu atât mai mult cu cât fiscalitatea unui PFA a devenit tot mai împovărătoare. Deși legea permite unui PFA să-și țină singur contabilitatea, ea e atât de complicată încât obligă, practic, la angajarea unui contabil, ceea ce crește costurile acelui PFA.
Domnii de la ANAF sunt contabili de meserie, nu se pot pune în pielea unui ne-specialist care ar trebui să se descurce singur cu toate hârtiile astea.