Digitalizare totala

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (6 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Cetățeanul este identificat printr-un număr unic, denumit CNP. În arhitectura informației, CNPului îi este asociat un nume. Poți să ai 12.000 cetățeni numiți Vasile Vasile, ei sunt diferențiați de CNP, care este unic. CNP-ului îi asociezi un cont bancar, pe care angajatorul îl vede în sistem și unde îi plătește salariul. Contul bancar îl vede și furnizorul de utilități, de unde extrage, lunar, banii datorați (trimițând totuși factura și anunțând că, în termen de 5 zile, va lua de acolo suma X).
În felul ăsta devin inutile pe toate formularele din lume, de la buletin la internarea pentru extirparea hemoroizilor sau a celulitei, a adresa, data nașterii, numele părinților, locul nașterii, numele asistentei, cine a eliberat buletinul și când.
Ai mai multe locații unde ai utilități (casa unde stai, casa bunicilor, casa de vacanță)? E treaba ta să specifici rezidența primară în sistem, pentru că toate amenzile și comunicările cu toată lumea vor veni acolo. Nu vrei să primești amenzile sau notificările de la bancă prin poștă? Bun, se blochează contul de salariu, angajatorul nu te mai poate plăti, nu mai poți primi bani, descurcă-te!
E foarte simplu să responsabilizezi cetățeanul să aibă grijă de asta și să nu îl consideri automat infractor, cum face poliția acum.
Am o proprietate în Buzău și una în Brașov și vreau să îmi trec mașina pe cea din Buzău? Nu e treaba nimănui unde stau eu de fapt, îmi trec mașina unde vreau eu!
CNP-ului îi sunt asociate și proprietățile. Case, mașini, copii minori. Nu trebuie să mi le înscriu și la financiar și la cadastru și la primărie și la alte 12 instituții ale statului. E aberant. De ce am mașina înscrisă și la financiar și la poliție? De ce? De ce nu se unesc aceste două baze de date? E o bătaie de cap masivă în plus.
Fi-miu s-a născut la Oradea. L-am înscris în acte acolo. Ca să faci asta, deși părinții sunt din alt județ, te duci la un birou, o tanti tastează în baza de date ceva, apoi scoate la imprimantă, bagă într-un plic și trimite prin poștă în județul părinților. Prin poștă… Și durează minim două săptămâni. Asta în cazul în care nu ajunge în două săptămâni și te duci cu copilul la pașapoarte și, deși tu ești cu copilul în brațe și cu un certificat de naștere eliberat de o autoritate dintr-un județ, doamna din alt județ te întreabă ce e cu copilul ăla pe care îl ții în brațe.
Aș renunța la taxa de timbru și alte prostii și aș pune o taxă simbolică de 100€ sau 100 lei pentru înmatricularea unei mașini. Treaba ta ce motor are, cât poluează și în ce stare e, sunt legi pentru asta, plus accize pe benzină,
Și vreau să îmi stabilesc domiciliul în case închiriate și să pot achiziționa utilități livrate la adrese pe care nu le dețin. Ar trebui să fie îndeajuns un contract de închiriere pentru asta. Nu e ca și cum eu, cetățean, aș vrea să contracteze utilități aiurea, nu? Ce faci azi, bă Cetățean? Ah, bine, uite tocmai voiam să îi bag cablu unuia pe care nu îl cunosc, mă duc la Digi să semnez un formular ca să fac asta! E stupid.