Procedura de obtinere a unui extras actual din Registrul Asociatiilor si Fundatiilor

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (17 evaluari, media: 4,06 din maxim posibil 5)
Încarc...

Un asemenea document este eliberat in baza unei cereri tip completata manual prin bife, insotita de dovada achitarii taxelor la Registratura Generala a Ministerului Justitiei sau prin posta. Asta inseamna deplasare la Bucuresti sau o saptamana adaugata la termenul de procesare (ca un functionar trebuie sa analizeze rand cu rand si sa redacteze raspunsul). Termenul de eliberare este de 30 de zile plus posta. Taxa 5 lei pentru fiecare informatie. In final primesti un document neautentificat. Datele primare se gasesc la Judecatoriile din fiecare judet dar conform OG26 eliberarea certificatului se face doar la Ministerul Justitiei. Exista insa frecvent diferente intre baza de date centrala si cele locale (singurele care sunt la zi). Pentru documentare puteti consulta si alte opinii pe internet:
http://www.avocatnet.ro/content/forum|displayTopicPage/topicID_414418/Certificat-constatator-pentru-ONG.html
http://ccncluj.blogspot.ro/2010/08/haos-in-registrul-national-ong.html

Un document similar pentru societati comerciale este eliberat 24/24 si 7/7 on-line, email sau pe loc la ghiseu. Taxa 45 lei platita on-line sau la ghiseu.
ONG-urile au nevoie de acest document in aceleasi situatii ca si societatile comerciale: deschidere de cont, participare la licitatii, accesare de fonduri, iar intarzierea sau imposibilitatea de a respecta termenul de depunere poate avea consecinte grave pentru solicitant. Am fost pe punctul de a pierde o importanta finantare europeana pentru ca documentul cerut a sosit dupa 35 de zile si in plus se referea la un alt ONG cu nume asemanator. Refacerea a durat 30 de zile.
Propun ca documentul respectiv sa poata fi eliberat la nivel local (dupa modelul Registrului Comertului) sau baza de date de la nivel central sa fie permanent actualizata si eliberarea in regim automat, cu o taxa fixa, la cerere pe loc on-line, email sau prin fax, posta sau la ghiseu imediat.