dosarul de pensionare

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (2 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

CNPP prin casele teritoriale de pensii solicita:
1. adeverinte de la angajatori cu stagiul de cotizare si veniturile brute pentru perioada de dupa 01.04.2001, data intrarii in vigoare a Legii nr. 19/2000, adeverinte care nu sunt necesare si care, oricum, nu sunt avute in vedere la determinarea punctajului mediu, deoarece dupa aceasta data toti angajatorii au avut obligatia depunerii la casele de pensii (mai tirziu la finante) declaratia cu evidenta nominala a asiguratilor in care se regasesc toate elementele de care au nevoie casele de pensie pentru stabilirea stagiului de cotizare si a vechimii in munca/stagiului de cotizare.
In plus solicitarea acestor adeverinte genereaza probleme serioase persoanelor care au lucrat la angajatori care s-au desfiintat in aceasta perioada si care nu mai au posibilitatea obtinerii acestor adeverinte avand drept consecinta determinarea unui punctaj anual de catre casele de pensii fara a se avea in vedere aceste venituri cu toate ca in baza de date a caselor de pensii este evidentiata aceasta perioada iar asiguratului i-au fost retinute aceste contributii.
2. carnetul de munca original si in copie in conditiile in care casele teritoriale au scanat majoritatea carnetelor de munca (in original) scanari care se afla la dispozitia caselor de pensii.
Aceasta solicitare pe langa numeroasele documente care trebuiesc depuse in copie xerox genereaza o serie de probleme celor care nu mai au aceste carnete de munca din diverse motive si care trebuie sa-l reconstituie prin obtinerea de adeverinte de la fostii angajatori (de multe ori acestia nu mai exista, nu mai au arhiva, sau nu mai este completa, angajatorii se afla imprastiati in toata tara etc) toate acestea in conditiile in care casele teritoriale de pensii se afla in posesia scanarilor efectuate de aceasta insititutie de pe originale dar care nu are baza legala sa le utilizeze.
Pentru a reduce birocratia este suficient sa se elimine obligativitatea depunerii de adeverinte care sa ateste stagiul de cotizare realizat dupa 01.04.2001 si acordarea posibilitatii caselor de pensii de a utiliza carnetele de munca scanate existente in baza de date a acestora concomitent cu solicitarea carnetelor de munca cetatenilor ale caror carnete nu au fost scanate.