Obtinere act de identitate (CI)

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (28 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

La ghiseul SPCLEP, se solicita cetateanului original si copie dupa cerrtificat nastere, certificat casatorie, certificat deces, certificat divort.
De ce se solicita toate acestea, daca respectivele documente sunt eliberate tot de SPCLEP?
Adica eu functionar la ghiseu solicit cetateanului un document pe care tot eu i l-am eliberat.
La nivel national s-a creat un Registru National de Evidenta a Persoanelor (RNEP), care contine toate datele persoanelor de la nastere pana la deces. Acest RNEP este actualizat permanent prin SPCLEP, care primeste de la institutiile statului, respectiv Starea Civila, Judecatorii etc. comunicari de nastere, comunicari de casatorie, comunicari de divort si alte comunicari despre starea civila a cetateanului.
Daca institutiile statului ar functiona mai bine (ar trimite acele comunicari intrun timp mai scurt si sigur) nu ar mai fi necesar sa se ceara la ghiseu cetateanului copi dupa certificate, ele fiind deja in RNEP.
Acelasi lucru, Ordonanta 41/ORDONANŢĂ nr.41 / 2003
privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice, solicita cetateanului care doreste schimbarea numelui, sa depuna la Biroul Stare Civila, copie legalizata dupa certificatele de stare civila, (CN, CC, CD) (eliberate in multe cazuri chiar de acel birou) iar cei de la starea civila mai completeaza si ei un Extras dupa actul in cauza pentru uz oficial, acelasi act sau document care se afla deja in RNEP.