Ghid de finantare OMM 1274/2011

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (4 evaluari, media: 4,50 din maxim posibil 5)
Încarc...

Propunerea are in vedere documentele prevazute de Ghidul de finanţare a Programului privind instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă aprobat de Ministerul Mediului cu nr . 1274/2011, la propunerea Administratiei Fondului de Mediu.
Voi face o scurta prezentare pentru a arata ca acest Ghid prin conditiile aberante pe care le impune solicitantilor, contravine literei si spiritului OUG 167/2005.
Ordonanta defineste Fondul pentru mediu ca un instrument economico-financiar destinat susţinerii şi realizării proiectelor şi programelor pentru protecţia mediului, stabilind si destinatiile acestuia in vederea realizarii acestui obiectiv. Printre cele 26 de destinatii stabilite de ordonanta , la litera q) se regaseste “instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire”; (panouri solare).
Cam acestea sunt prevederile de referinta ale ordonantei. Intentia legiuitorului a fost de a finanta programe de reducere a poluarii si nu se precizeaza nicaieri ca panourile solare trebuie sa se instaleze numai in anumite gospodarii si eliminarea altora dupa anumite criterii.
Finantarea instalarii panourilor solare se supune obiectivului de reducere a poluarii prin reducerea utilizarii de combustibil .
Prin urmare in ce baza Ghidul de finantare stabileste obligatia beneficiarului de a depune copie de pe carta funciara? In ce baza nu sunt acceptati beneficiarii care au datorii la buget?
Nu este greu de intuit ca o parte importanta sau foarte importanta de beneficiari au o situatie materiala precara locuind in zone rurale. Acestia trebuie sa faca drumuri la: agentia de mediu care este in capitala judetului, in orasele mari unde trebuie sa solicite cartea funciara, certificate de atestare fiscala care sa certifice ca nu are datorii la buget. Daca o familie saraca din mediul rural are datorii la buget de ce trebuie condamnata sa nu poata beneficia de accesa aceste finantari?.Aceasta nu polueaza mediul ?
Repet: Nici una din aceste conditii nu sunt prevazuta de ordonanta.De ce este nevoie de aceste documente este greu de explicat rational. In fond este vorba de finantarea achizitionarii de panouri solare care nu pot fi utilizate decit prin expunerea la soare si deci intr-un loc vizibil. Conditia impusa beneficiarilor de a fi proprietari ai casei precum si declaratia de conformitate fiscala pe linga faptul ca nu au acoperire legala introduce discriminari nejustificate.
Nu as vrea sa ofer solutii concrete. Din cite stiu in alte tari nu trebuie decit sa prezinti factura ca ai achizitionat panoul solar.
Dar este clar ca pur simplu se incalca legea prin denaturarea scopului acesteia, printr-o interpretare abuziva, pentru care ar trebui sesizate institutiile in drept.
Cum realizeaza AFM obiectivele ordonantei de a realiza proiecte si programae pentru protectia mediului?
In anul 2014 s-au prevazut 100 milioane lei pentru sprijinirea achizitionarii de panouri solare si s-au facut plati de circa 3 milioane.
De pe pagina de internet a AFM aflam ca cererile din 2011 s-au aprobat in 2014.