Înscrierea în concursul de admitere în Corpul diplomatic şi consular

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (16 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Regulamentul privind înscrierea în concursul de admitere în corpul diplomatic și consular al României aprobat prin ordin al ministrului Nr.248/02.02.2016 prevede o procedură ultrabirocratică și extrem de costisitoare.

1. Dosarul de înscriere nu poate fi depus decât în persoană, la sediul ministerului. Imaginați-vă chinul unei persoane care trebuie să vină de la Satu Mare sau Iași doar ca să se poată înscrie, drumurile care cosumă timp și foarte mulți bani. Dacă locuiești în străinătate trebuie să fie un adevărat iad. În Republica Moldova, dosarul poate fi expediat și prin poștă. Soluția cea mai bună rămâne, desigur, varianta electronică, practicată cu brio în atâtea alte state.

2. Sunt solicitate foarte multe legalizări și traduceri: de exemplu, copie legalizată a certificatului de naștere (oare pentru ce?), traduceri ale documentelor care nu sunt în limba română (dacă ați studiat în străinătate și aveți diplomele sau scrisorile de recomandare în altă limbă decât româna va trebui să cheltuiți o avere cu traducerile). În toate instituțiile internaționale se acceptă documente în limbile de mare circulație (engleză, franceză, germană etc.).

E un concurs public. Ar trebui încurajată participarea. Principiul ar trebui să fie: participă tu și lasă-mă pe mine, instituție publică, să verific pe urmă, dacă ești selectat, că ești în regulă din punct de vedere birocratic. De asemenea, nu ar trebui să coste nimic să te poți înscrie într-un concurs pentru o funcție publică. Altfel, e discriminare după criteriul puterii financiare. Costă enorm legalizările, traducerile, plus deplasările!