Monitorul Oficial

foarte slabaslababunafoarte bunaexcelenta (14 evaluari, media: 5,00 din maxim posibil 5)
Încarc...

Asta este o propunere extra: nu este legata direct de „taierea de hirtii”, dar are legatura cu cetatenii si Guvernul. Ma refer la Monitorul Oficial.

Rezulta ca cetatenii au obligatia sa cunoasca legile ca sa le indeplineasca. Nimeni nu te scuteste de pedeapsa pentru ca „nu ai stiut”. Dar iata ca, in Romania, cetateanul trebuie sa plateasca pentru a-si cunoaste legile „cu adaugirile si modificarile ulterioare”. Asa scrie pe pagina Monitorului Oficial: „Produs electronic conţinând actele publicate, care poate fi accesat gratuit pe internet şi este disponibil, în varianta pentru citire, timp de 10 zile de la publicarea respectivelor acte.(Legea nr. 224 /2009)”.

De ce 10 zile? De ce trebuie sa platim ca sa aflam ce se publica in Monitorul Oficial? Stim ca ne ajuta avocatnet.ro, insa asta este o firma privata, nu are nici o obligatie in ceea ce priveste informarea cetatenilor. Face un serviciu (foarte important, multumim!) care ar trebui sa fie public si gratuit. Intotdeauna, ca cetatean, am avut dubii cind am cautat legea X „cu modificarile si adaugirile ulterioare”. Care modificari, care adaugiri, care ar fi textul actualizat si complet?

O sa dau din nou un exemplu din Spania, sunt sigura ca exista si altele, poate mai bune.
Sa cautam in Boletin Oficial de Estado BOE:
https://www.boe.es/legislacion/legislacion_ava.php
o lege, de exemplu asta:
Ley 2/2014, de 25 de marzo.
Avem 5 rezultate. Si vrem „texto consolidado”, adica versiunea actualizata. Textul poate fi vizionat/obtinut/descarcat in diferite formate si, mai ales, sunt mentionate toate modificarile ulterioare, adaugirile, inclusiv eratele. De asemenea, sunt publicate toate versiunile anterioare.

Sunt sigura ca la Monitorul Oficial e loc de o drastica optimizare. Numai daca intram la sectiunea „schimbare de nume” ne infioram cind vedem ce trebuie sa facem pentru o „simpla” formalitate.

Cele bune si succes…